/ Gulliver/Getty Images, БГНЕС
Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена в автентичния й вид
101362
Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена в автентичния й вид
  • Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена в автентичния й вид
Франция има много добра школа от майстори, за които реставрацията на катедралата Нотр Дам в Париж няма да е никакъв проблем. България няма такава школа. Българските реставратори са добри във възстановяването на картини и иконопис, но не и на каменна архитектура от 12 век. Това заяви пред „Дарик” скулпторът Живко Седларски, който от 28 години живее във Франция.

Стабилизираха повредената структура на „Нотр Дам“
 
В продължение на четири години той е работил и като реставратор на културни паметници, включително готически катедрали. Във Франция няма професионални занаятчийски училища както в България, но там има задруги, в които занаятите се предават от старите майстори на младите и традицията се съхранява.
 
Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена в автентичния й вид, категоричен е българският скулптор.

Преди реставрацията на „Нотр Дам” ще трябва да се почука върху всеки камък
 
„Там се следва традицията на старите майстори. Ние, когато реставрирахме такива катедрали от 12-13-15 век, използвахме инструментите, които са използвали старите майстори. Когато аз завърших средно училище, техникум по керамика и стъкло, имаше и други такива в България, в които се учеше изкуство и занаят. Във Франция няма, но има задруги, в които всяко отделно занаятчийство се изучава от старите - учат младите и така се предава и традицията живее“, обясни Живко Седларски.

Пчели, обитаващи кошери в катедралата „Нотр Дам“, оцелели по чудо при пожара
 
Така че да се реставрират днес орнаменти от катедралата не е никакъв проблем, майстори има страхотни, добави той.
 
Не мога да ви опиша какви чудеса излизат от ръцете им. Така че, затова съм абсолютно спокоен, че всичко ще бъде възстановено така, както и било. Всички знаем, че Нотр Дам има 3D копие, така че всичко ще бъде направено така, както е било“, каза още българският скулптор.