Снимки на катедралата отвътре след опустошителния пожар
Снимки на катедралата отвътре след опустошителния пожар / Gulliver/Getty Images, БГНЕС
Преди реставрацията на парижката „Нотр Дам” специалисти ще трябва да почукат върху всеки камък и да се вслушат в леките вариации на звученето, които издават повредите, съобщи Ройтерс, позовавайки се на директора на проекта за възстановяване на голяма нюйоркска катедрала след пожар.

Ремонтът надали ще е бърза работа, предупредиха архитектите и инженерите, реставрирали пет години епископската катедрала „Сейнт Джон Дивайн” след пожара през 2001 г. Френският президент Еманюел Макрон се зарече „Нотр Дам” да бъде реставрирана до пет години. Това може да се окаже неизпълнимо, казаха американските експерти.

Хорът на „Нотр Дам“ за пръв път пя извън катедралата

Часовниците на катедралите се движат много по-бавно, отколкото на всички останали - каза директорът на проекта за възстановяването на катедралата „Сейнт Джон” в Манхатън. - Всичко се прави по катедралното време”. Пожарът в нюйоркската катедрала разруши голяма част от незавършения ѝ още северен кораб, повреди големия орган и остави всичко останало в черни сажди. Реставраторският екип с радост установява, че има скулптори, каменоделци, зидари, специалисти по витражите, които могат да съперничат с майсторството си на занаятчиите от едно време.

Пчели, обитаващи кошери в катедралата „Нотр Дам“, оцелели по чудо при пожара

Друго, не толкова видимо предизвикателство е била акустиката и нейното запазване при ремонта на стените и покрива.

Нотр Дам
БГНЕС

Преди реставрацията специалисти е трябвало да проверят, поправят и почистят каменните блокове. Както и при „Нотр Дам”, катедралата „Сейнт Джон” е построена предимно от варовик. След бързо загряване от огън и рязко охлаждане с вода, този камък може да се напука. Това намалява стабилността, а и повърхността може да започне да се люспи.

Чудо: Намериха петела с мощите на светците от „Нотр Дам“

Нат Опенхаймър, структурният инженер на проекта за реставрация на „Сейнт Джон” и негови колеги са „прослушвали” хиляди каменни блокове в катедралата месеци наред.
Макар и да съществува модерна техника, старият подход - да удариш камъка с малко чукче и да прокараш по него верига, като се вслушваш за характерния кух звук, си остават най-сигурни.
"Като да свириш на инструмент е", каза Опенхаймър.

Някои пукнатини могат да бъдат подсигурени, лющещата се повърхност също може да бъде загладена, но ако камъните не са на една линия, се появяват сенки.

Покривът на „Нотр Дам“ - легендарен шедьовър

Пожарът в "Нотр Дам" тръгна от дървения покрив. Затова по каменните блокове има депозити от изгорели дървесни нишки и смоли. Как могат да бъдат почистени те най-ефикасно - с химични реагенти, органични разтворители, минерални абразиви, ще покажат само проверките на място.

Нотр Дам
БГНЕС

В "Сейн Джон" специалистите са се спрели на напръскване на течен латекс, който след изсъхване се обелва заедно с наносите.

Възстановяването на "Нотр Дам" ще даде и възможност за осъвременяването на катедралата, особено що се отнася до пожарната безопасност.

След пожара: Щетите на „Нотр Дам“ отвътре (СНИМКИ)

Дебатът как да бъде възстановена изгорялата кула-стрела обаче разедини обществото. Президентът Макрон обяви международен конкурс за проекта, като прикани и за съвременни решения.

Компютърно генерираните идеи в интернет, например за стъклена кула, вместо 91-метровия шпил, се оказаха прекалени дори за французите. Повече от 70 процента от анкетираните 35 000 души казаха, че са против съвременен дизайн, съобщи в. "Фигаро".

Всички новини по темата с пожара в катедралата може да намерите тук
БТА