/ БГНЕС
Реставраторите, изследващи парижката катедрала "Нотр Дам" след пожара, успяха да намерят металната фигура на петел, която украсяваше изгорялата кула-стрела и се смяташе за унищожена от огъня, съобщи АФП.
В петела се съхраняват мощи на Свети Дени и на Света Женвиев - покровители на Париж, както и парченце от Трънения венец. Идеята е реликвите на върха на кулата-стрела да пазят града от беди. Тъй като металната фигура е подсилена, още не е проверено дали реликвите са невредими.

След пожара: Щетите на „Нотр Дам“ отвътре (СНИМКИ)

Галският петел е един от символите на Франция.

Кулата-стрела е била унищожена и през Френската революция. Тя е възстановена по време на мащабната реставрация на катедралата във втората половина на 19-и век.

Нотр Дам - сърцето на Париж в пламъци (СНИМКИ)
Много от светините в "Парижката Света Богородица" бяха спасени. Тръненият венец, туниката на Свети Луи, парче от кръста на Христос и пирон, с който е бил закован за него, реликварии и картини бяха изнесени с човешка верига от пожарникари, полицаи и служители на кметството. Ценностите от съкровищницата в катедралата също са спасени.

Монументалната "Пиета" на скулптура Никола Кусту, стояща зад олтара, също оцеля. Трите големи кръгли витража от 13-и век са спасени. Двата по-големи - северният и южният са с диаметър 13 м.

Забележителности в Париж, които си струва да видите (СНИМКИ)
Големият орган оцеля, но състоянието му ще стане ясно, когато изсъхне. Триметровите статуи на апостолите и евангелистите от покрива на катедралата - 16 на брой, миналата седмица бяха преместени за реставрация и оцеляха.

Четете също:

Рим отваря врата към подземния свят на разрушения дворец на Нерон


За пръв път от 300 години: Отварят Светите стъпала, по които е преминал Христос (СНИМКИ/ВИДЕО)

Горя парижка църква, в която са снимани кадри от „Шифърът на Леонардо”

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА