Изпепеленият покрив на катедралата „Нотр Дам“ в Париж – някога легендарен, изумявал хората от Средновековието. Но и днес той се смята за шедьовър сред дърводелците, посочва АФП.
 
Покривът вероятно е един от най-големите шедьоври на френските дърводелци. За един художник той би бил нещо като „Мона Лиза“, казва Томас Буечи от „Charpente Concept Group“ пред АФП.

360-градусова снимка показва страховитите щети след пожара в „Нотр Дам“

Нотр Дам
БГНЕС

Рамката му, известна като „Гората“, е митична, легенда по няколко причини. Тя е толкова сложна, че е поразявала средновековните майстори.
 
Първо, цели 50 години са били необходими, за да се подготви дървото. Майсторите започнали да ги секат през 1200 г. След това ги оставяли за година с върха на север, за да ги уравновесят с енергията на Земята. Кората била премахната и са потопени в блато за 25 години, за да се запази дървото от плесен и буболечки.
 
Около 1225 г., дървеният материал е бил изваден от водата и дънерите са нарязани във формата на греди и оставени да се изсушат за още 25 години. Като се има предвид това, повече от хората, които са секли дърветата, никога не са видели покрива на „Нотр Дам“.

Пожар унищожи голяма част от парижката катедрала Нотр Дам
БГНЕС

Макрон обеща: Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до 5 години
 
Френската революция оставя катедралата в руини. В средата на 19-ти век е взето решение да се възстанови стрелата.
 
Заедно с архитекта Южени Виолет ле-Дюк, има още една ключова фигура, която е забравена – Хенри Джордж – майстор-дърводелец. Той бил специалист по „оперативна геометрия“ и го наричали „Детето гений“.
 
До момента не е ясно доколко е пострадал камъка. Фактът, обаче, че катедралата все още стои, е истинско чудо.
 
„За покрива – той или ще бъде възстановен и ще изглежда както преди, или ще бъде нещо съвсем различно. Възстановяването на този шедьовър ще изисква голям брой професионалисти от сектора на дървообработването. Мисля, че ще има масирана мобилизация. Не би трябвало да направят както с Шартрската катедрала, чийто покрив изгоря през 19-ти век и е бил заменен с метална конструкция“, посочва още Томас Буечи.

Пожар унищожи голяма част от парижката катедрала Нотр Дам
БГНЕС

След опустошителния пожар: Катедралата „Нотр Дам” оцеля (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Във Франция има доста дървета дъб, така че материалът не би бил проблем. Могат да използват стари дървета и да оставят повече време на младите да пораснат.
 
В гората Тронсе в Централна Франция има дъбове на няколко стотин години. Няма да могат обаче никога да подготвят дървото така, както са го направили през 1200 г., но днешната технология ще позволи работата на дърводелците да напредва бързо.

Нотр Дам
БГНЕС

Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени (ВИДЕО)
 
Ако сега започне добиването на гредите, до 5 години конструкцията на покрива ще бъде възстановена.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРА
БГНЕС