Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
В официално обръщение към сънародниците си френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до пет години, предадоха световните агенции.

Ние ще възстановим катедралата и ще я направим още по-хубава и аз искам това да приключи до пет години“, каза Макрон в краткото обръщение.
 
„Ние можем да го направим“, добави той.

360-градусова снимка показва страховитите щети след пожара в „Нотр Дам“
 

„На нас се пада задачата да превърнем това бедствие във възможност да се обединим и заработим заедно, след като сме премислили задълбочено онова, което сме били и онова, което трябва да бъдем, и да станем по-добри, отколкото сме. На нас се пада да намерим отново нишката на нашия национален проект“, каза той.
 
Споделям мъката ви, но също така споделям и надеждата ви“, каза Макрон на сънародниците си.

Нотр Дам
БГНЕС

След опустошителния пожар: Катедралата „Нотр Дам” оцеля (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
850-годишната катедрала „Нотр Дам” все пак оцеля след опустошителния пожар, който пламна на 15 април.

До рано сутринта на 16 април продължи борбата с огъня, като пожарникарите успяха да спрат разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня.
 
Около две трети от целия покрив, включително и Кулата-стрела, обаче са напълно унищожени.

Нотр Дам
БГНЕС

Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени (ВИДЕО)

Конструкцията на парижката катедрала "Нотр Дам" е устойчива след пожара, но са открити уязвими места, особено на нивото на свода, предаде Франс прес, цитирайки държавния секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес.
 
Спасяването на катедралата беше въпрос на четвърт час до половин час, добави държавният секретар, като похвали смелостта на пожарникарите.

След като пожарът вече е потушен, основната цел е да се предотврати появата на нови слаби места, подчерта Нунес на пресконференция, говорейки близо до катедралата.
 
Като цяло конструкцията е устойчива, но има уязвими места на нивото на свода и в северната част на сградата. Това е наложило евакуацията на пет жилищни блока, намиращи се в съседство.
 
След пожара беше открита национална сметка, в която веднага започнаха да пристигат дарения за възстановяването на катедралата.

Нотр Дам
БГНЕС

Междувременно стана ясно, че следователи са разпитали около 30 души след пожара в парижката катедрала Нотр Дам, предаде Асошиейтед прес. Повечето от тях са служители, работили по обновяването на сградата.
 
Според съдебен представител алармата за пожар се е задействала два пъти в катедралата вчера вечерта. Първият път няколко служители на храма, в това число и постоянният отговорник за противопожарната безопасност са направили оглед на зоната под покрива и не са открили нищо. Вторият път, когато алармата е отекнала, вече е било прекалено късно, защото пожарът е бил вече много силен, разказа представителят, пожелал за запази анонимност.
 
По случая работят 40-50 следователи. Те все още не са получили право да влязат в катедралата от съображения за тяхната безопасност.
 
Днес в знак на солидарност с френския народ камбаните на църквите в цяла Англия отекнаха привечер местно време, в часа, в който се разрази вчера пожарът в Нотр Дам. Сред тях бяха и камбаните на Уестминстърското абатство.
 
Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо пък каза, че заостреният връх на кула номер едно на Световния търговски център в града ще бъде осветена в цветовете на френското знаме в знак на съпричастност с Франция.