Опасността от големия пожар в емблематичната парижка катедрала Нотр дам вече е неутрализирана, но има "съмнения как сградата ще оцелее", заяви днес държавният секретар във френското министерство на вътрешните работи Лоран Нунес, цитиран от АФП.

Тази сутрин ще бъде проведена среща с експерти и архитекти, в опит да бъде установено дали структурата е стабилна и дали пожарникарите могат да влязат вътре, за да продължат своята работа, съобщи той. Нунес обобщи, че огънят е "под контрол, но все още не е напълно изгасен", предаде Ройтерс. Причината за пожара все още не е установена, уточни той.

Нотр Дам - сърцето на Париж в пламъци (СНИМКИ)

Полицията обяви, че разглежда избухването на огъня като инцидент. Според пожарникари, проблемът може да е бил предизвикан от ремонтни работи, извършвани в Нотр Дам. Ремонтите започнаха наскоро, след като в каменните стени на 850-годишния храм бяха забелязани пукнатини, които предизвикаха опасения, че сградата може да е станала нестабилна.

Кулата-стрела на „Нотр Дам“ рухна

Двете кули на парижката катедрала Нотр Дам (Света Богородица) са спасени от пожара, избухнал в храма и причинил ужасяващи щети, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на властите. "Смятаме, че основната конструкция на Нотр Дам е спасена и запазена", съобщи началникът на пожарната служба във френската столица Жан-Клод Гале.

По думите му все още има опасност от рухване на някои от вътрешните конструкции. Борбата с огъня продължи през цялата нощ.

БГНЕС

Пожарът унищожи почти целия покрив на катедралата и доведе до рухването на нейния шпиц. Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и се бориха да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

Президентът на конференцията на католическите епископи във Франция Ерик дьо Мулен-Бофор каза, че възстановяването на катедралата може да отнеме години.

Катедралата Нотр Дам ще бъде възстановена, обеща Макрон

Засега има информация за един пострадал при пожара - става дума за огнеборец, който е получил сериозни наранявания. Парижката прокуратура каза, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.
 

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи Седми, припомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17 и 18 в.

Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13 в. Най-голямата камбана е наречена Еманюел. Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 96 м, допълват френски издания.

БГНЕС

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, припомня Ройтерс. Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица".
БТА