Френският президент Еманюел Макрон обеща, че парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена след опустошителния пожар, предадоха световните агенции. "Тържествено ви обещавам тази вечер, че ще възстановим катедралата, всички заедно", заяви Макрон пред журналисти.

По-рано в понеделник Макрон отмени планираното обръщение към нацията заради избухналия пожар. Той похвали "извънредната смелост" на пожарникарите и каза, че Франция трябва да се гордее с "всички тези, които се бориха, за да не се случи най-лошото".

Пожарът в катедралата Нотр Дам предизвика шок по света (СНИМКИ)

"Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, място на всички наши велики събития, нашите епидемии, нашите войни, нашите освобождения, епицентър на нашия живот", заяви президентът пред катедралата.

БГНЕС

Нотр Дам - сърцето на Париж в пламъци (СНИМКИ)

"Нотр Дам гори и аз зная тъгата и този трепет, който усещат толкова много французи. Но тази вечер бих искал да говоря и за надежда", каза той, обявявайки началото на кампания за набиране на средства.

Пожарът в катедралата Нотр Дам е овладян

"Нека се гордеем, защото сме построили тази катедрала преди повече от 800 години. Построили сме я и през вековете сме й позволили да расте и сме я подобрявали", заяви Макрон.

Нотр Дам е един от символите на Париж. Катедралата се посещава от 13 млн. души годишно, повече отколкото другата известна забележителност в града - Айфеловата кула. Нотр Дам е дала името си на един от най-известните френски романи "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго.

Готическата катедрала, построена през 12 и 13 в., е обявена е за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г. За последно Нотр Дам е търпяла сериозни повреди по времето на Великата френска революция в края на 18 в. По време на двете световни войни известната сграда не понася никакви поражения.
БТА