Светът беше шокиран и ужасен от големия пожар в парижката катедрала Нотр Дам и изрази своята солидарност с хората във Франция, предадоха световните агенции. Световни лидери изказаха подкрепа и съчувствие към французите във връзка с пожара, нанесъл значителни поражения на катедралата.

Пожарът в катедралата Нотр Дам е овладян

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че това е "ужасен пожар", засегнал "едно от големите съкровища на света".

БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел каза: "Много сме тъжни да видим символа на Франция и нашата европейска култура, обхванат от огън. Мислите ни са с нашите френски приятели". Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че "в мислите си е заедно с народа на Франция и службите за спешна помощ, които се борят с ужасния пожар".

БГНЕС

Катедралата Нотр Дам ще бъде възстановена, обеща Макрон

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изказаха съболезнования на народа на Франция във връзка с пожара.
 
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пожела кураж на пожарникарите, борещи се с огъня в катедралата, която по думите му е "символ на Франция и, с която се гордеят всички европейци".

Борисов: Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти

Българският министър-председател Бойко Борисов също изказа подкрепа към огнеборците в Париж. "Ужасно е да гледаш как осем века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", заяви той във Facebook.

Убеден съм, че френският народ ще надмогне болката със силата на вярата, написа и българският президент Румен Радев във Facebook. "Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята. Виктор Юго е описал катедралата като "Необятната каменна симфония, колосално дело на един човек и на цял народ, единна и сложна като "Илиадата“", написа държавният глава в своя профил в социалната мрежа.

"Всяка щета по "Нотр Дам" нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество", подчертава президентът Радев.
 
Кулата-стрела на „Нотр Дам“ рухна

Испанският министър-председател Педро Санчес предложи помощ на Франция за възстановяването на катедралата. Той определи пожара като "катастрофа за Франция, за Испания и за Европа".
 

Ватикана заяви, че "ужасната новина за пожара, опустошил катедралата Нотр Дам, символ на християнството във Франция и в света, е била посрещната с шок и скръб от Светия престол". "Изразяваме нашата солидарност с френските католици и с хората в Париж и се молим за пожарникарите и тези, които правят това, което е възможно за справяне с тази драматична ситуация", каза говорител на Ватикана.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази подкрепа към френския народ във връзка с пожара и заяви, че е ужасен от кадрите с горящата катедрала, представляваща "уникален образец на световното наследство".

БГНЕС

Руската православна църква определи пожара като "трагедия за целия християнски свят и за всички, които ценят културната значимост на този храм".
 

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрази солидарност с Франция и предложи помощ за възстановяване на катедралата. Националният музей на Бразилия, който тежко пострада при пожар през септември 2018 г., също изрази съжаление по повод трагедията в Париж.

БГНЕС

БТА