/ БГНЕС
Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма, предадоха световните агенции.
 

Нотр Дам - сърцето на Париж в пламъци (СНИМКИ)

Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино обяви, че цялото скеле на катедралата гори. Според в. "Фигаро" част от покрива също се е срутил.
 

На място има много пожарникари с техника. Районът е отцепен. Причините за пожара засега са неизвестни, посочват властите. Жертви няма.
 

 Френският президент Еманюел Макрон коментира, че "част от всеки французин е изгоряла днес". "Нотр Дам обхваната от пламъци. Емоцията на цялата нация", написа Макрон в Туитър.

"Като всеки мой сънародник, аз съм натъжен да видя как част от нас изгоря тази вечер", коментира още Макрон. Той изрази съчувствие и солидарност с "всички католици и всички французи".
 

Френският президент трябваше да обяви тази вечер какви ще са първите конкретни промени в резултат на многомесечните протести на "жълтите жилетки" срещу неговото управление, но
отмени речта, която щеше да се предава на живо по националната телевизия, за да отиде до катедралата, където все още продължават опитите да бъде загасен пожарът.
 

Пламъците са се разразили около 16,50 ч. по Гринуич. Според в. "Фигаро" пожарът е възникнал на скелето, издигнато от едната страна на катедралата. Огънят е избухнал в покривната част на храма.
 
В Туитър кметицата на Париж Ан Идалго определи пожара като "ужасен" и каза, че щетите са "колосални", предаде Франс прес.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.
 

Обновлението на катедралата започна миналия юли, допълва в. "Фигаро". Според предстоятелството на храма за обновлението му са нужни 150 милиона евро. Държавата деблокира 2,5 милиона евро за обновяване на кулата с форма на островърха стрела.

За пръв път от 100 години: Свалиха статуите от покрива на „Нотр Дам“

Тя се издига на 93 метра и е изградена от 500 тона дърво и 200 тона олово. Миналата седмица 16 статуи, разположени около тази кула-стрела, бяха свалени зрелищно с помощта на огромен кран, за да бъдат поверени на ателиета, в които да бъдат реставрирани.
 

По време на тази операция 100-метровият кран в продължение на 10 часа сваляше една по една 16-те медни статуи, изобращяващи 12 апостоли и 4 евангелисти.

Пожарът в „Нотр Дам“ се разрази в първия ден на Страстната седмица.
 
Американският президент Доналд Тръмп го определи като „ужасяващ“. „Ужасяващо е да гледаш огромен пожар да гори в катедралата „Нотр Дам” в Париж. Може би самолетите с водни резервоари за гасене на пожари могат да бъдат използвани. Трябва да се действа бързо”, написа Тръмп в Туитър.
 

Американската първа дама Мелания Тръмп коментира, че сърцето й се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци.
 

Германският външен министър заяви, че пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците и изрази подкрепа към Франция. "Обхванатата от пламъци Нотр Дам поразява сърцата ни. Нашите мисли са с всички спешни служби и с нашите френски приятели. Надяваме се, че пожарът няма да вземе жертви", се казва в Туитър на германския външен министър Хайко Маас.
 
Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Нотр Дам е символ на Франция и на "нашата европейска култура". "Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели", написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази съпричастие по повод пожара. "Катедралата на Света Богородица - това е катедралата на цяла Европа. Ние сме сега с Париж. Моите съболезнования към френския народ", написа той в Туитър.
 

Прокуратурата е започнала разследване на причините за пожара, предаде Ройтерс. Засега няма данни за загинали и ранени. Причините за пожара остават неизвестни на този етап, информира Асошиейтед прес.


 
БТА