/ БГНЕС
Тазгодишният Велики четвъртък бе малко по-особен в църквата "Сен Сюлпис" в Париж, която прие хора на "Нотр Дам", потърсил там "убежище" след пожара, предаде Франс прес. По време на месата млада певица се разплака, защото не успя да сдържи емоциите си.

Пчели, обитаващи кошери в катедралата „Нотр Дам“, оцелели по чудо при пожара

За пръв път от векове хорът на "Нотр Дам" - формация, създадена при построяването на катедралата през 12-и век, пя извън пределите й по време на Страстната седмица.

Към края на месата най-младите участници в хора, които са на възраст между 9 и 18 години, получиха бурни овации от над 2200 поклонници, събрали се в "Сен Сюлпис" - най-голямата църква в Париж.

Чудо: Намериха петела с мощите на светците от „Нотр Дам“

В неделя хорът все още пееше в катедралата "Нотр Дам", но ще може да го направи отново след най-малко пет години.

В очите на 17-годишната Мари Лисилур може да се види шокът от пожара. По време на изпълнение на хора тя извади кърпичка, за да избърше сълзите си. Друга участничка в хора я прегърна, за да я успокои.

Покривът на „Нотр Дам“ - легендарен шедьовър

"Развълнувах се, когато разбрах, че вече няма да пея в "Нотр Дам". Не издържах и се разплаках. "Нотр Дам" е като наш дом. Там сме си създали някои навици и имаме любими места.", каза тя.

Мари разказа как научила вестта за пожара в "Нотр Дам": "Включих мобилния си телефон и прочетох стотина послания "Нотр Дам" гори". Мои близки ме питаха дали не съм в катедралата." Тъй като живее близо до Лионската гара, Лисилур видяла обхванатия от пламъци покрив на "Нотр Дам": "За мен това бе голям шок".

Всички новини по темата с пожара в катедралата може да намерите тук
БТА