Председателят на парламента Росен Желязков ще поиска информация от Министерството на отбраната дали са били поканени депутатите на традиционния водосвет на бойните знамена на Богоявление вчера. Това каза той пред българските журналисти, отразяващи посещението на парламентарната ни делегация във
Виетнам в отговор на въпрос във връзка с това, че не е имало народни представители и председатели на парламентарни групи на официалната церемония вчера. 

Ще поискам необходимата информация да се  прецени дали става въпрос за недоглеждане или за някакво по-особено отношение от страна на организаторите – Министерството на отбраната, обясни той. Не е имало друг такъв случай на Богоявление, досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени  всички  народни представители на такива празници, подчерта Желязков. 

Той уточни, че е бил информиран за случилото се. Предполагам, че става въпрос за недоглеждане, все пак Богоявление като християнски празник и Йордановден би трябвало да обединяват, защото това са общи празници, смята председателят на НС.

Темата коментира и Борислав Гуцанов от "БСП за България", който е част от парламентарната ни делегация. Според него, ако наистина депутатите не са поканени, това е абсурдна ситуация. Ако това е така, е абсурдна ситуация, защото за пореден път показва, че този човек е опасен за националната сигурност на страната  и колкото по-бързо си тръгне от позицията министър, толкова по-добре, посочи депутатът. Недопустимо е един министър на отбраната да се държи по такъв начин, категоричен беше Гуцанов.

Росен Желязков коментира и вчерашното изявление на президента Румен Радев, че ще атакува конституционните промени в Конституционния съд.  Позицията на президента не е изненадваща, той отдавна заяви, че ще атакува конституционните изменения и в това неговата позиция не е много по-различна от позицията на БСП,  "Възраждане" и "Има такъв народ", посочи председателят на парламента. 
Нелли Желева/БТА