/ https://www.emsc-csem.org
Земетресение разлюля България
98402
Земетресение разлюля България
  • Земетресение разлюля България
Земетресение с магнитуд около 4 по Рихтер беше усетено на територията на Югозападна България. Трусът е усетен в 17.17 часа. Епицентърът е на 120 км южно от София, в района на Гоце Делчев. 

Според според Националния институт по геофизика, геодезия и география трусът е бил с магнитуд 3,9 по Рихтер.

земетресение България
netinfo


Епицентърът на земетресението е между Гоце Делчев и Банско, обясни за Дарик дежурният сеизмолог в БАН Илияна Попова. Трусът е усетен по високите етажи на сградите в София, Пловдив и Кърджали.

"Нашите модели го изкарват плитко - на 10-11 км., но като виждам, че е усетено в по-голямата част на България, всъщност не е толкова плитко. Очакваме и вторични трусове, надявам се да са със сила, по-ниска от това земетресение", каза дежурният сеизмолог. 

В 18.02 ч. е регистриран вторичен трус в района на Гоце Делчев и Банско с магнитуд 3,4 по Рихтер. Епицентърът му е на 17 км югоизточно от Банско, на 53 км югоизточно от Благоевград и на 112 км южно от София, с дълбочина 5 км. По данни на Геофизичния институт на БАН вторичният трус е с епицентър северозападно от село Брезница и западно от Рибново, с дълбочина 15 км.

Няма сигнали за пострадали хора или имущество на територията на Гоце Делчев, съобщи за Дарик кметът Владимир Москов. Градът е в близост до епицентъра на първото земетресение днес. „Почувствано е по високите етажи на блокове и високи квартали в града. Няма нищо, което да ни смущава в момента. Нямаме сигнали от граждани, които да изразяват безпокойство или да сигнализират за проблеми в домовете”.