/ Георги Димитров
Контролът по прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, да се осъществява от министъра на здравеопазването чрез планови и внезапни проверки, които ще се извършват от назначена от него комисия, реши парламентът. НС прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, внесени от Даниела Дариткова/ГЕРБ/ с 92 гласа "за", 45- "против" /БСП, ДПС/ и осем въздържали се.

В комисията ще влизат представители на Министерството на здравеопазването/МЗ/, Сметната палата, НАП и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

В 14-дневен срок от приключването на назначената проверката тя изготвя доклад до министъра на здравеопазването. Той ще се публикува на интернет страницата на МЗ.

Въз основа на доклада министърът на здравеопазването може да отправя препоръки до надзорния съвет на НЗОК за изменение и/или допълнение на механизма.

Предвижда се по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв - имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на касата.

Целта е да бъдат задоволени потребностите на пациентите от тези лекарствени продукти, особено в усложнената обстановка поради развитието на световната пандемия от COVID-19, пише в мотивите си Дариткова.

Допълва се и Законът за здравето, за да може на подзаконово ниво да бъде постигнато кодифициране на регистрите, информационните бази от данни и системи, които следва да бъдат инкорпорирани в Националната здравноинформационна система и да се водят като част от нея.

От БСП и ДПС определиха проекта като поредния правен абсурд на това мнозинство. Според критиците с промените се намаляват приходите в касата и се увеличават разходите й.

Залагате законодателна бомба, която ще взриви бюджета на касата, и тогава ще излязат от употреба и жизненоважни лекарствени продукти, този законопроект е нелеп, коментира Георги Михайлов от БСП. МЗ, НЗОК, СП, кой ли не са против този законопроект, всички казват, че не може да има такова "животно" като него, подчерта той.

Подкрепи го Нигяр Джафер от ДПС като изтъкна, че се предлага създаване на надзорен съвет на надзорния съвет на НЗОК по подобие на прокурор, наблюдаващ главния прокурор. Изсипвате предложения без идея какво отражение ще дадат те върху хората, каза тя. И припомни, че в закона за здравното осигуряване е записано, че НЗОК е обществен независим орган, управляван от надзорен съвет. Сега предлагате надзор на надзора, защото нямало кой да ги контролира, какво ще контролира министърът на здравеопазването, в момента в надзора държавата има достатъчно представители, какви внезапни проверки ще се правят - трябва да спре законодателната вакханалия в здравеопазването, категорична е Джафер. Колегата й Хасан Адемов подчерта, че този контрол на контрола предполага абсурдни неща - в надзорния съвет на касата членува председателят на НАП, изведнъж сега се предлага друг член на НАП да го контролира.

Не се отказваме от идеята да има допълнителен механизъм за контрол на методиката, текстовете могат да бъдат прецизирани и да се потърси друг вариант за прозрачност, заяви вносителят на текстовете Даниела Дариткова, която е и председател на здравната комисия. По думите й, най-важното е да се гарантира достъп до медикаменти и това е причината да бъде предложена комисия за наблюдение на механизма за устойчивост на бюджета на НЗОК. Методиката се приема от надзорния съвет, но нейната ефективност би трябвало да се отчита пред друг орган,който е независим, обясни председателят на здравната комисия. Тя подчерта, че големият проблем е достъпът на пациентите до модерни лекарства както и напускането на българския пазар на производители на лекарства.
БТА