Здравната каса ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата
Здравната каса ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата / снимка: БГНЕС, архив
Здравната каса ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата
77775
Здравната каса ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата
  • Здравната каса ще плаща на лекари и болници без задължения към държавата

Здравната каса ще плаща на лекари, зъболекари, ДКЦ-та и болници само ако те нямат никакви задължения към държавата. Такова решение е взето от Министерския съвет, информираха от Лекарския съюз и от Зъболекарския съюз.

От съсловните организации уточниха, че ще настояват въпросното решение да бъде преразгледано възможно най-бързо.

За да бъде извършено разплащане на ДКЦ-та, лекари, зъболекари и болници вече трябва да се изпраща справка до Агенция „Митници” и до Националната агенция за приходните и трябва да се получи обратна справка, че въпросните лица или лечебни заведения нямат задължения към държавата.

Това решение е взето с постановление на Министерския съвет на 29 ноември 2014 г. От съсловните организации, които представляват лекари, зъболекари и фармацевти, обаче разбрали за него едва сега, заради което днес проведоха и извънредна среща.

Притесненията на организациите са, че докато се извършват подобни проверки, разплащанията от страна на здравната каса ще бъдат забавени, в резултат на което ще се породи напрежение сред медицинското съсловие.

От трите съсловни организации, съвместно със Здравната каса, ще изпратят писмо до здравния министър и Министерския съвет, с искане това решение да бъде преразгледано.

„Най-просто казано НАП налага предварителен запор на всички сметки, които Здравната каса изплаща. Те ще бъдат запорирани до извършването на проверки, които по наши изчисления не могат да траят по-малко от два месеца”, уточни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

„Аз като физическо лице, ако дължа 29 стотинки на НАП, дава основание аз да не си получа навреме заплащането”, добави председателят на зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов. Като друг парадокс Миланов посочи, че към момента зъболекарите нямат сключени договори за 2015 г.

Ситуацията не е патова, тя е абсурдна, категорични са от съсловните организации.