Затворници с искове за обезщетение за нанесен душевен дискомфорт
Затворници с искове за обезщетение за нанесен душевен дискомфорт / Дарик-Кюстендил

Около 20 дела са образувани в последните 5-6 месеца в Административен съд-Кюстендил след молби от затворници. Всичките са за обезщетение за нанесен душевен дискомфорт и са срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанието".

Сумите, които искат затворниците за обезщетение, са от 2000 до 20 000 лв.

С най-много дела е Бисер Манолов, който е подал 8 молби. Други затворници с подобни искания са Георги Биков и Алберто Йорданов.

"Напоследък се наблюдава бум на тези жалби. Може би повечето от тях подават исковете, за да може да напуснат затвора", заяви за Дарик председателят на Административен съд- Кюстендил Галина Стойчева:

„Основен и най-активен е затворник от затвора в Бобов дол, който подава искови молби в съда, в които претендира за обезщетения за преживени болки, страдания дискомфорт, здравословни проблеми, в резултат на лошо качество на питейната вода, в резултат на това, че помещението, в което е бил настанен и обитавал - единствено то е било отоплявано на твърдо гориво за известен период от време за разликата от другите помещения в затвора, които са били на централно парно отопление. Претендираше се обезщетение за вреди от това, че единият от затворниците не беше избран за лидер на самодейна група".

Други новини от Кюстендил