Засега трима в битка за поста на Юруков, той не играе
Засега трима в битка за поста на Юруков, той не играе / снимка: Sofia Photo Agency

Лидерът на СДС Пламен Юруков потвърди официално, че няма да се кандидатира за председателския пост на предстоящите вътрешни избори в партията. До момента кандидатите за лидер на партията са трима – Иван Сотиров, Мартин Димитров и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Като основна причина за решението си Юруков посочи липсата на пълна подкрепа в сините редици. Ако бях се кандидатирал, щях да спечеля още на първи тур, каза той, но по думите му партията имала нужда от лидер, който се ползва с доверието на поне 80 на 100 от членовете й, каквото той нямал. Юруков смята, че е постигнал двете основни цели, които си е поставил при избирането му на поста – реформа в партията и нова идейна платформа. По думите му, с подкрепата, с която разполагал, не можел да изпълни третата си основна цел – участие на СДС в управлението на страната. Той остава в партията и ще продължи да работи за консолидацията й, но отказа да посочи кой е фаворитът му за наследник на поста.

Пламен Юруков показа, че е човек с характер, коментира Иван Сотиров. СДС се нуждае от възстановяване на доверието и връщане на оптимизма в редиците си, каза още той.

Според Мартин Димитров България се нуждае от силна средна класа с добри доходи, а СДС има потенциал да работи за нея.

Третият претендент Петър Паунов се закани, ако бъде избран, да обърне партията с хастара навън и да замрази всички проекти за партньорство за изборите.

Мартин Димитров и Иван Сотиров смятат, че трябва да се търси взаимодействие в дясно.