главчев
главчев / МС
Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък предстои да посетят в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това беше договорено на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше необходимостта от съвместни координирани усилия за модернизация и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов.

В хода на срещата беше акцентирано върху належащата нужда да започне активно обсъждане на темата, включително на експертно ниво, с оглед на сериозната натовареност на границата. По данни на Агенция „Митници“ за последните 5 години трафикът, който минава от Турция през България се е увеличил с 50%, като прогнозите са тази тенденция да се запази и занапред. Наред с това към момента ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, с перспективата да заеме първото място. За да бъдем подготвени, са нужни съвместни усилия и координация за постигане на най-добри резултати, отбеляза премиерът Главчев.

В рамките на срещата министър-председателят Димитър Главчев изтъкна приятелските отношения между България и Турция и отличното взаимодействие като съюзници в НАТО и като добри съседи. Премиерът пожела успешен и ползотворен мандат на посланик Мехмет Саит Уянък. Главчев благодари също така за мерките, които турската страна предприема за ограничаване на нелегалната миграция. Министър-председателят акцентира и върху позицията на България на европейско ниво в подкрепа на запазването, разширяването и интензифицирането на всички канали за комуникация между ЕС и Турция. На срещата беше посочен също потенциалът за разширяване на двустранното сътрудничество в сфери като икономика и инвестиции, отбрана, енергетика и туризъм.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня