/ DarikNews.bg, архив
Синдикатът на надизрателите в затворите обмисля да възобнови протестите, става ясно от отворено писмо, изпратено до различни институции. Повод за писмото е "създалата се истерия".

Дават допълнително 15 млн. лева за служителите в затворите

"Удобството не може да бъде водещо, нашата кауза е връщането на достойнството и честта на професията. Парите, за исканото от нас увеличение на трудовите възнаграждения не заместват нашето здраве и живот", пишат в писмото надзирателите.

Те настояват за механизъм за решаване на проблемите, който да бъде задействан не от конкретни събития, нито пък да бъде политизиран, както в случая.

Как ще разпределят парите за по-високи заплати на служителите в затворите?

"Случващото се в българските затвори е пряка последица от водената политика по отношение на целия сектор "Сигурност", в частност затворите, което е отражение на състоянието на държавата като цяло в лицето на политическия елит по време на целия преход. В системата на затворите и арестите все още не е започнала истинска реформа. Системата е в състояние на ентропия, вместо еволюция, блокирана от хора, някои от тях заемащи ключови ръководни позиции, занимаващи се с избор и подбор на кадри по свой образ и подобие, със съмнителни сделки, което обуславя модела на управление, функционирането, моментното състояние, съответно с качеството и визията на системата. Днешното управление е чутовно, контрапродуктивно, заслепено, себично, фокусирано, мотивирано единствено и само по усвояването на средства от европейските фондове, като всички други потребности и грижи за служителите не са на дневен ред", пише в писмото.

Изравняват парите за специфични условия на труд на надзиратели и съдебна охрана с тези в МВР

От синдиката са на мнение, че водената към настоящия момент държавна политика в местата за лишаване от свобода, е насочена основно с мотив за реализация на инфраструктурни проекти и усвояването на пари от ЕС, но не и да се търсят трайни и срочни решения на множеството проблеми в тази сфера.
 
Освен това от ССЗБ са предприели действия на защита на служителите, нападнати от избягалите затворници.

Новоназначени надзиратели в затворите напускали след месец работа

Синдикатът припомня и казуси за посегателства и поръчки за нападения и убийства на надзиратели, социални и медицински работници, емблематичен пример е главният надзирател на Софийския затвор, издъхнал в болница след жесток побой, поръчан от лишени от свобода.

Срещу надзирателите се води компроматна война, която има своята цикличност, но винаги целта е една и съща - да се омаловажи труда на обикновения служител и да бъдат прикрити истинските виновници за състоянието на сектора, пише в писмото.
БТА