Бедствено положение в Смолян и Карлово
Силният вятър, на места придружен с обилен снеговалеж, нанесе щети в цялата страна. Редица населени места останаха без ток. Изкоренени и паднали дървета затвориха пътища.

Заради усложнената метеорологична обстановка обявиха бедствено положение в Карлово и Смолян.

И в община Баните обявиха бедствено положение заради ураганния вятър. Има затворени пътища на територията на общината Баните.

На места снежната покривка е над метър. В цялата страна е в сила жълт код за опасен северозападен вятър.

Всичко за обстановката в страната следете тук

вятър
ThinkStock/Getty Images

Вследствие на бурния вятър в Смолян от тази сутрин е обявено бедствено положение заради затворени пътища в резултат на изкоренени и паднали дървета и прекъснато електрозахранване.

Без ток са: Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале, Търън.

Затворени за движение са пътищата за Мугла, Турян, Габрица и Левочево.

В кои училища не се учи?

Кризисен щаб е свикан в Карлово. Поддържа се непрекъсната връзка с кметовете на селищата, а общинска комисия обхожда най-пострадалите места. По думите на зам.-кмета Стойо Карагенски има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра. Бедственото положение ще бъде в сила до преодоляване на кризата, съобщиха от общината.

От силните пориви на вятъра са нанесени множество материални щети. По данни към момента, силният вятър е повалил част от покрива на МБАЛ "Киро Попов". Части от него са се стоварили върху една линейка. Алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите.

Вятърът е отнесъл и покрива на здравната служба в село Васил Левски.

Местни медии информират за нанесени щети и по покрива на училище „Христо Проданов”, където преди няколко месеца е приключил ремонт.
 

Заради ураганния вятър обявиха бедствено положение в Община Карлово (СНИМКИ)

Най-много сигнали за щети са подадени от град Баня, където са регистрирани над 30 обаждания за паднали дървета. Има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра.

Хората в целия район са предупредени да не излизат от домовете си. Няма подадени сигнали за пострадали. Много селища са все още без ток. Почти навсякъде учебните занятия са прекратени.

Заради бурния вятър е обявено бедствено положение в община Смолян. Много от пътищата в региона са затворени заради изкоренени и паднали дървета. В редица селища е прекъснато електрозахранването.
Dariknews.bg, Адриан Кулев


Бурни ветрове в Европа взеха жертви и създадоха хаос (СНИМКИ/ВИДЕО)

Възстановено е електрозахранването на 173 населени места в Североизточна България. Авариите са причинени от мокрия сняг и силния вятър, чиито пориви на места са достигали до 86 километра в час.

185 населени места в южната част на страната са без ток, информира МВР.

Това са: в област Пловдив - 36 населени места; в област Смолян - 78 населени места; в област Стара Загора - 11 населени места; в област Бургас - 2 населени места; в област Хасково - 33 населени места; в област Кърджали - 5 населени места; в област Пазарджик - 7 населени места; в област Сливен - 13 населени места. Над 60 сигнала за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи са получени в оперативните центрове на пожарната.

Затворен за всички превозни средства е проходът Шипка
БГНЕС

СНИМКИ: Бурен вятър в цялата страна, бедствено положение в Смолян

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона през проход "Република" силен снеговалеж и навявания. Причина за това са силният снеговалеж и навявания, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

В Ловешко са затворени проходите Троян-Кърнаре и Шипково-Рибарица. Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.
 
Ограничено е движението по път I-5 Казанлък – Шипка, трафикът е насочен по обходен маршрут /път I-6 Казанлък - Дунавци - път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка. Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък - Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково - Рибарица.
Агенция „Фокус“, БТА, БГНЕС