/ iStock/Getty Images
Екипите на полицията и Столичен инспекторат започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки за спазване на изискването за намален капацитет, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. Това съобщиха от Столична община.

От днес, 23 октомври със заповед на министъра на здравеопазването се намалява капацитета на посетителите в нощните заведения, като се допуска заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от нетната търговска площ на обекта. Засилването на контрола и проверките за спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19, свикано от кмета на София Йорданка Фандъкова. На заседанието присъства и д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ.

Свиват капацитета на нощните заведения

На щаба се прие предложения от Столичната РЗИ алгоритъм за бърза реакция на директорите на детски ясли и градини и училища за действия при съобщен случай на COVID-19 на дете, ученик или лице от персонала. Алгоритъмът цели да създаде ясни правила за действия на директорите при установен случай на положителен резултат за COVID-19 и последващо освобождаване и поставяне под домашна карантина.

Столичната РЗИ ще изготви и алгоритъм за действие и в заведенията за социални услуги.