Целта е да не се смесват компаниите и да има по-голямо отстояние между масите
Намаляват капацитета на нощните заведения наполовина.

Ангелов се пита: Ковид-19 само респираторна инфекция ли е

"Посещениято на барове, дискотеки, нощни заведения се допуска при заетост на местата не повече от 2 квадратни метра. 
От 00:00 часа тази вечер ще бъде пусната и заповед. В момента в заповедта е записано един човек на квадратен метър".

Това каза здравният министър Костадин Ангелов след среща с представители от Асоциацията на заведенията.

"По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса", заяви Ангелов.

"Знаехме, че ще има ръст от заболели и заразени. Това, което обсъждахме със здравното министерство от седмици е, че най-важното е да пазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март.

Заповедта за маските е факт - ето какво гласи

Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, за това сме готови на всякакви компромиси. Мисля, че постигаме хубави резултати",
 каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ангелов обясни, че целта на мерките не е да ограничи хората от една компания, а контакта между отделните групи хора в заведенията. „Една компания идва заедно, тръгва си заедно, стоят на една и съща маса. Нашата цел е да няма смесване между компаниите, да има по-голямо разстояние”, каза проф. Ангелов.

Той подчерта, че контролът ще бъде затегнат. "Инспекторите не са спирали проверките на заведенията. При неспазване на предписанията следват санкции. Няма да има компромис, защото залогът е животът на хората", допълни здравният министър.
 
 
Брифинг на здравния министър и Асоциацията на заведенията

Брифинг на здравния министър и Асоциацията на заведенията. Повече четете тук: https://bit.ly/35nsT0H

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 22 октомври 2020 г.

"Всякакъв вид рестрикции удрят по икономиката в страната. Не искаме да затваряме държавата, а мерките, които налагаме, да се спазват. Ако постигнем 80% от спазването на мерките, значи сме постигнали резултат. Нека да се съсредоточим върху големите неща и да не изпускаме мерките. Винаги ще има нарушители, но нека по-голямата част от хората да ги спазват", призова министър Ангелов.

Ангелов допълни, че охраната на заведенията ще следи за спазването на новите мерки, като целта е да се намали посещаемостта. Той призова да се изпращат всякакви сигнали за нередности, като увери, че всички ще бъдат проверени. 

Здравното министерство издаде официална заповед, с която посещенията в дискотеки, пиано барове, клубове и други нощни заведения се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от нетната търговска площ на обекта. Тя влиза в сила от утре, 23 октомври.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете ТУК.