Ще бъдат изследвани около 50% от преподавателите
Започва масово тестване на учителите в цялата страна с антигенни тестове за коронавирус.

Целта е да се провери какво е разпространението на COVID-19 в образователната система, преди големите ученици да се върнат в класните стаи от 4-ти февруари.

По данни на образователното министерство, броят на учителите, пожелали да бъдат тествани за COVID-19 е между 40 и 50%. Успоредно с тестовете на някои места в страната започва и ваксинирането на преподвателите. Към момента, около 23% от учителите са дали съгласие, а в системата на висшето образование процентът е 30 на сто.

В ОУ „Пейо Яворов” в Бургас 50 процента от педагогическия и непедагогическия персонал е изявил желание да се тества с бързи антигенни тестове за COVID-19 преди подновяването на учебния процес през февруари.

„Решението на нашите преподаватели да се тестват е взето самостоятелно от тях. Не сме прилагали натиск. Хората са добре информирани от нашето учебно заведение и те самостоятелно взеха решение да се тестват”, заяви директорът на учебното заведение Мара Георгиева.

По думите на учителите, някои от които вече са преболедували коронавируса - тестването е необходимо като профилактика, а и за спокойствие на колектива в училището и на родителите, поверили им грижите за децата си.

„В област Бургас 2200 души педагогически персонал е заявил да се тества. Това е около 50 процента от всички учители от училищата и около 40 процента от непедагогическия персонал.

Тези тестове ще помогнат за по-добрата организация на учебния процес. Всички учители, дали положителен резултат, ще бъдат карантинирани, и ще им бъде осигурен заместник”. Това посочи в ефира на „Здравей, България” инж. Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас.
NOVA