Пристигна петата пратка от ваксини срещу COVID-19 в България.

Ваксините са на фирмата „Пфайзер“. 

Това е четвъртата доставка на фирмата и общо пета за страната ни, като тя съдържа 14 040 дози, като това е компенсация на недоставените дози на „Пфайзер“ при предишното пристигане на ваксини от фирмата.

Още 83 хиляди дози от ваксината на Pfizer се очакват през февруари, а през март - 104 хиляди, като за март количеството не е уточнено окончателно. Това каза пред журналисти директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В края на седмицата се очакват 3600 дози на "Модерна". 

„Очакваме решението на Евроагенцията по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Нашите надежди са, че след март-април ще имаме значително повече количества ваксини“, каза Кирилов.

По думите му, за да се правят прогнози колко ще бъдат ваксинираните да края на годината, трябва да се знае колко препарати ще бъдат одобрени.

"За първите две компании се очакват около 4,5 млн. дози, което означава, че 2,2 млн. от населението със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Ако пет ваксини получат разрешение тази година – това би означавало, че 2,2 млн. души ще могат да бъдат ваксинирани и до средата на тази година", обясни Кирилов.

„Всяка ваксина, независимо от произхода, трябва да премине през процедура. Имаме информация, че началната фаза на преговори между ЕС и представителите за руската ваксина са започнали. Надяваме се, че ще имаме повече информация в следващите дни. Ако тя отговаря на всички изисквания със сигурност ще получи разрешение и всички държави ще могат да я прилагат.