/ ThinkStock/Getty Images
Предстои голямото предпразнично пътуване
100107
Предстои голямото предпразнично пътуване
  • Предстои голямото предпразнично пътуване
Над 200 000 автомобила се очаква да напуснат столицата, заяви пред журналисти началникът на отдел „Пътна полиция“ в Столичната дирекция на МВР Тенчо Тенев. Очакват се задръствания в предпразничните дни и около Коледа.
 
В пиковите часове на 21 и 22 декември се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и натоварените пътища, каза за Дарик Денислав Пейчев от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Шофьорите да внимават, мъгла намалява видимостта

пътуване празници кола семейство
ThinkStock/Getty Images

За предстоящите празнични дни най-вероятно над 200 000 автомобила ще напуснат столицата, а може би и повече, заяви комисар Тенев: "Поради тази причина на всички изходни артерии ще имаме по два полицейски екипа, които ще контролират и приоритетно ще пускат зелена вълна на всички хора, които напускат нашата столица. Освен това, във всички молове ще имаме полицейски екипи, които ще контролират движението на определените кръстовища около търговските центрове".
 
Днес движението на камиони над 12 тона се спира от 16 до 20 часа, а утре, 22 декември - от 9 до 14 часа, посочи Денислав Пейчев от АПИ: "Последният почивен ден, 26 декември, ограничението ще бъде от 14 до 20 ч."

Ограничават движението на камиони в петък и в събота
 
Ограниченията се отнасят за всички автомагистрали, както и за пътя Ребърково - Ботевград, Благоевград - Кулата, от Пътен възел "Коритна" през Велико Търново до Шумен, от Русе до Велико Търново, от Калотина до София, от Варна до Бургас, Околовръстния път на град София, и второкласния от Бургас до Царево".
 
За улеснение на трафика през Владая има две ленти за излизащите от София, а на 26 декември, последния почивен ден, през светлата част от денонощието ще има две ленти за прибиращите се към столицата. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е магистрала „Люлин".
 
"Важно е да кажем, че по автомагистрала "Тракия" в района на 18-19 км вече ремонтните дейности са приключили и излизащите от София ще излизат без ограничения по аутобана", посочи Денислав Пейчев.

пътуване празници кола семейство
ThinkStock/Getty Images

Продължават ремонтите на виадуктите по автомагистрала „Хемус“, допълни Пейчев.
 
Шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, да карат внимателно, да не предприемат рискови изпреварвания и да не се движат в аварийните ленти, каза още Денислав Пейчев.
 
Водачите могат да намерят информация за актуалната пътна обстановка на интернет страницата на АПИ www.api.bg, както и на денонощния телефон на агенцията 0700 130 20.