Ангел Попов
Ангел Попов / БГНЕС
Прокуратурата повдигна обвинение за измама на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов.

Според държавното обвинение през 2012 г. в качеството си на член на браншова организация Попов е измамил представител на транспортна фирма с 8000 евро. Фирмата се занимавала с транспорт в страни извън Европейския съюз, за което се изискват специални разрешителни. Те се издават от Министерството на транспорта, но са в ограничен брой.

Попов обещал на представителя на фирмата да му уреди допълнителни разрешителни срещу 8000 евро, които били предвидени за представители на съответните комисии. След време обаче човекът от фирмата срещнал въпросните лица и разбрал, че не само не са получили парите, но и дори не участват във въпросните комисии.

Мярката за неотклонение на Попов е "подписка".

Ако бъде признат за виновен може да получи от 1 до 6 години лишаване от свобода, съобщи градският прокурор на София Емилия Русинова:

„Броят на разрешителните, които се отпускат от министерството, е ограничен. Всяка транспортна фирма има нужда от разрешително за всяко превозно средство, което разполага. Измаменото лице е било получило вече четири такива. Имало е необходимост от получаването на поне още четири. Именно за тези четири зам.-министър Попов е обещал, че ще му съдейства, като обяснил, че средствата, които иска не са за него, а са за представители на комисиите, които участват при издаването на тези разрешителни. Впоследствие през месец декември при събиране на представители на всички участници в тези браншови организации са присъствали и лицата, чиито имена са споменати от зам.-министър Попов, че парите ще бъдат дадени на тях. На тази среща измаменото лице е попитало дали са получили средствата, които той е дал за тях. Отговорът е бил отрицателен. Веднага са попитали зам.-министър Попов. Той е казал, че е взел парите, „ама не беше баш така“. Разбира се тези представители са отрекли каквато и да е съпричастност към случая и получаването на средствата. Впоследствие измаменото лице е установило, че те дори не са участвали в тези комисии, които са издали разрешенията за неговата транспортна фирма“, посочи Русинова.