Зам.-министър Божан Стоянов ще съди Комисията по досиетата
Зам.-министър Божан Стоянов ще съди Комисията по досиетата / снимка: БГНЕС, архив

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов ще съди Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по повод разпространите от нея данни, че е сътрудничил на бившата ДС, съобщиха от икономическото министерство.

„Не съм съгласен с това, което са констатирали и ще си търся правата в съда. Решенията на Комисията по досиетата подлежат на съдебен контрол и аз ще обжалвам решението във Върховния административен съд", каза Божан Стоянов.

В сряда след проверка Комисията по досиетата оповести, че зам.-министърът с ресор енергетика Божан Стоянов е бил агент на Държавна сигурност. През 2008 г. обаче Комисията по досиетата със същия председател Евтим Костадинов е издала на Божан Стоянов удостоверение, според което няма данни той да е бил "щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия".