Закриват ТЕЛК-овете, създават нов модел за експертиза на работоспособността
Закриват ТЕЛК-овете, създават нов модел за експертиза на работоспособността / БГНЕС
Закриват ТЕЛК-овете, създават нов модел за експертиза на работоспособността
83766
Закриват ТЕЛК-овете, създават нов модел за експертиза на работоспособността
Закриват ТЕЛК-овете, създават нов модел за експертиза на работоспособността
  • Закриват ТЕЛК-овете, създават нов модел за експертиза на работоспособността
  • Закриват ТЕЛК-овете, създават нов модел за експертиза на работоспособността

Държавата закрива ТЕЛК-вете и разделя освидетелстването на хората с увреждания на две - медицинска експертиза и преценка относно годността им за определена работа. Това стана ясно от представената в аванс концепция на здравното и социалното министерство за реформа в системата на ТЕЛК.

Предвижда се създаването на нов вид комисия от лекари, които ще преценяват вида на увреждането, както и втори вид комисия от експерти, които ще търсят начин да осигурят работа на съответния човек.

Работодателски организации предлагат въвеждане на частична пенсия за инвалидност, която да се отпуска, ако човекът с увреждане не е способен да работи на пълен работен ден. Ако обаче може и получава пълна заплата, той да няма право на пенсия, предвижда идеята.

Новата система трябва да заработи от следващата година и няма да се прилага за хората в заварено положение.

Правят електронен регистър на чакащите пациенти, за да не се пререждат

Вместо ТЕЛК, нови комисии от лекари с различни специалности в определен брой болници в цялата страна ще преглеждат хората с увреждания, обясни здравният министър Петър Москов. Това ще става по ясен справочник с ясни класификатори на Световната здравна организация, по които хората ще получават навременна и бърза медицинска експертиза за вида и степента на увреждането, каза министърът.

Лекарите в тези комисии ще имат право да работят и като специалисти в лечебно заведение, но задължително ще трябва да отговарят на изисквания за стаж и опит, за да правят медицинската експертиза.

Данните от нея ще бъдат изпращани по електронен път до второто ниво - за непълнолетните и пенсионерите това са дирекциите "Социално подпомагане", които ще преценяват какви социални помощи да отпуснат, а за хората в работоспособна възраст това ще е новата Комисия за експертиза на намалена работоспособност. Тя ще преценява дали човек може да продължи на сегашната си работа, или може да изпълнява друга работа, обясни заместник-министърът на труда Гълъб Донев. Обмисля се и премахването на инвалидната пенсия, ако човек работи на пълен работен ден, тъй като пенсията е заместващ доход.

"Ако човекът може да изпълнява същата работа, би следвало да получава интеграционни и други добавки за това да може да се социализира по-добре, да може отново да работи, а не да се търси вариантът автоматично с отпускане на пенсия", обясни Донев.

Броят пенсии за инвалидност е нараснал в пъти за 15 години

От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат вариант, при който човек да има право на частична инвалидна пенсия. "Когато човекът може да работи на половин работен ден, - бяха дадени примери в Германия - ако може да работи, три до шест часа, той получава частична инвалидна пенсия и бива назначаван на половин работен ден", каза председателят на организацията Васил Велев.

В концепцията за новата система е заложено още при категорична експертиза, че даден човек не може да се възстанови от увреждането си, да му се издава пожизнено експертно решение. Очаква се в четвъртък вицепремиерът Ивайло Калфин да представи официално всички предложения.