„Закрила на детето проверява лагера с патешкото ходене
„Закрила на детето проверява лагера с патешкото ходене / DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Отдел „Закрила на детето" в дирекция „Социално подпомагане"-Разград започва проверка по случая с децата, наказани по време на лагер с патешко ходене през нощта по пижами под открито небе. Директорът на социалната служба Татяна Костова уточни, че институцията се е самосезирала след медийни публикации.

Социалните работници ще инспектират дали с това наказание е унижено достойнството на децата, уронен е престижът им и е поставена под въпрос тяхната безопасност. Проверка на отдел „Закрила на детето" може да завърши с предписание за по-сериозен контрол от страна на ръководителите на средношколската формация към Капанския ансамбъл, а при грубо нарушение на правата на децата и с подаване на сигнал до Държавната агенция за закрила на детето. Държавната институция единствена може да налага санкции, според Закона за закрила на детето те могат да са между 500 и 3000 лв. - уточни Костова.

Вчера стана ясно, че 46-те деца от 7 до 11 клас, които са били на работен лагер в „Дружба", в нощта на понеделник срещу вторник са наказани от помощник-ръководителя на лагера Светломир Петков с патешко ходене по пижами на открито пред хотела, в който отседнали. Ръководителят на фолклорния състав Румян Занев, който не е бил в лагера по време на инцидента, потвърди за наказанието, но обясни, че децата били пияни.