/ Георги Димитров
Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО, прогнозира министърът на отбраната Драгомир Заков пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи.

Очаквам в доста бързи срокове да се пристъпи към тяхното приемане в НАТО и не бих изключил на следващата министерска среща на Алианса да бъдат като поканени държави, посочи той. 

Люксембург: Турция вероятно ще позволи на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО

Заков съобщи, че е разговарял със своя италиански колега Лоренцо Гуерини по повод нуждата от временно осигуряване на изтребители за българските Военновъздушни сили (ВВС) до пристигането на поръчаните Ф-16. Целта е българските ВВС да продължават да изпълняват конституционните си задължения, поясни той. Обсъдихме какви са възможностите по тяхна линия да ни съдействат с някакви заместващи способности, но нищо още не е на масата окончателно. Обсъдихме и предстоящото участие на Италия като рамкова държава в българската бойна група. Предстои да се разгледа решение на Министерския съвет, поясни министърът.

Той изрази очакване, че делът от българския БВП за отбрана тази година може да надвиши два процента, ако всички предвидени проекти бъдат започнати. Целта е да придобием конкретни способности и по най-добрия начин да харчим парите си, заяви министърът.

По неговите думи на днешното заседание на европейските военни министри е било одобрено създаването на хъб за иновации на ЕС. Обсъдихме възможностите за съвместно придобиване и изграждане на способности. За България това е изключително важно. Може би ще трябва да погледнем българското законодателство, защото би било неприятно, ако в ЕС тези инициативи се развиват, а нашето законодателство не еволюира в тази посока, каза Заков. Той допълни, че ще призове за оценка на българското законодателство и, ако е необходимо, да се направят промени, за да може нашата страна да се включи в съответните отбранителни проекти.

Украйна има нужда от много подкрепа - военна, хуманитарна, логистична, заяви Заков. Той отбеляза, че ЕС ще се стреми да допринася за посрещането на тези нужди, без да се припокрива с НАТО. Министърът уточни, че се изяснява каква помощ Украйна иска от нашата страна и как може България да съдейства. Предстои все още работа, за да може всички тези параметри да се сглобят и да се премине към ефективно изпълнение на помощта. Очертава се, че имаме способност, имаме възможност, обобщи той. Според Заков исканията на Киев са реалистични, защото украинските власти знаят с какво може България да съдейства и няма как техните очаквания да са по-големи от това, което са видели.
БТА