/ БГНЕС
Отлагането на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз ще влоши и дестабилизира ситуацията в региона, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Тя коментира евентуалното отлагане на започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз.

Каракачанов: Македония - в антрето на ЕС, докато си спомни, че сме я освободили от сръбско робство

"За огромно съжаление аз не съм изненадана от това, което се случи на срещата във вторник. Мисля, че е грешка и много се надявам, че въпреки че Съветът на министрите не успя да вземе решение по темата за разширяване, лидерите могат да направят това. Считаме, че ще бъде наистина голяма грешка поредно отлагане на старта на преговорите със Северна Македония и Албания, ще се дестабилизира целият регион" каза вицепремиерът.

Заев отива в Брюксел в опит да издейства дата за начало на преговори с ЕС (ВИДЕО)

Тя добави, че започването на преговорите не е краен процес, всъщност е един много-много дълъг процес. Българската позиция е за започване на преговори с двете държави без рамка.

"И това беше нашата оферта – аз имах разговори с френския европейски министър по телефона – нека да дадем зелена светлина и на двете държави. Има време до свикването на първата междуправителствена конференция, на която ще се утвърди преговорната рамка – те могат да напреднат още с реформите. България и до днес има условности по добросъседските отношения и това беше нашата позиция, но много се надяваме, че лидерите ще подкрепят старт на преговорите", допълни Захариева.

България и Гърция ще охраняват небето над Северна Македония (СНИМКИ)

"Ще подкрепим преговорите, но по време на целия преговорен процес като хоризонтална политика ще следим изпълнението на междусъседските отношения и на договора ни със Северна Македония, в който са заложени много ясни условия – и в 10-та, и в 35-та глава, преди започването на одобряването на преговорната рамка. За съжаление, има голяма вероятност стартът на преговорите да бъде отложен за месец март, считаме, че това ще бъде огромна грешка", съобщи вицепремиерът.
БГНЕС