По последна информация е задържан още един мъж
По искане на районната прокуратура в Стара Загора полицията в града задържа за 72 часа 26-годишния мъж, сочен за извършител на безпрецедентно посегателство над 18-годишно момиче в Стара Загора.

Момичето е обезобразено с макетно ножче. Нарязани са й ръцете, краката и гърдите, носът е счупен, цялата й коса е подстригана с машинка насила, по главата също има рани. Младата жена е спасена, но са ѝ направени 400 шева.

Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче, направени са ѝ 400 шева

От прокуратурата изпратиха съобщение до медиите, че е предявено обвинение и е постановено задържане за срок до 72 часа спрямо 26-годишен мъж, за това, "че в периода от 24 юни 2023 г. до 25 юни 2023 г., в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се е заканил с убийство на 18-годишно момиче, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му".

"На два пъти той е изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение. Разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка "забрана на лицето да напуска територията на България", допълниха от прокуратурата. 

Според информацията след укриване мъжът е бил задържан в автомобил от полицейски служители от ОД на МВР - Стара Загора на 30 юли 2023 г., около 7:30 ч., на входа на града

26-годишният мъж е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. С постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок до 72 часа, след предявяване на обвинение. Предстои Районна прокуратура – Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража".
 

Междувременно по информация на NOVA арестуваните са двама. Става въпрос за сочения за извършител на изключително тежкото посегателство и мъж, който е отправял заплахи към жената, подала сигнала за бруталното нападение.

„Аз вече не мога да изляза от вкъщи сама. Вчера бях в голям шок. Това е нещо, което не може да се опише с думи. Видях, че имам заплаха от профил с име Виктор Костов. Казваше ми се да внимавам какво говоря и пиша. Много ме е страх и за семейството ми”, обясни жената, получила заплахи.

Адвокатът на сочения за извършител на посегателството обясни, че е задържан по друго обвинение - за закана с убийство към пострадалото момиче. „Той отрича да има такива заплахи. Досъдебното производство за тази закана е образувано вчера”, посочи Валентин Димитров.

Според адвоката информацията, че обвиняемият се е опитвал да избяга и да напусне Стара Загора не е истина. „Снощи получихме призовки, донесоха ги в 01:00 ч. Задържан е, след като е пътувал да се яви в районното”, поясни Димитров и допълни: „Категорично отрича да има каквото и да е било участие”.

По-късно през деня се очаква на съвместен брифинг на полицията и прокуратурата, за да бъдат оповестени повече подробности по случая.
 
 

След като случаят стана публично достояние последва вълна от въпроси и негодувание, след като на втора съдебна инстанция обвиняемият за нападението първоначално беше пуснат от ареста, защото случилото се било „лека телесна повреда”.  Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви пълна подкрепа за пострадалото момиче. Министърът на правосъдието Атанас Славов призова прокуратурата да проведе пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес. В понеделник (31 юли) ще има национален протест пред Съдебната палата в София, заради този случай на насилие и реакцията след него. Демонстрации ще има в няколко града на страната.

Прокурорите, освен длъжностни лица, са и български граждани, които напълно споделят силния гняв и дълбокото възмущение, което обществото изразява от двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие. Това коментира и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в обръщение.

„Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност”, заяви още той и допълни: "Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас."

„Възмущение, гняв, недопустимост. Преди два месеца Законът за домашното насилие не беше приет. Той днес вече е факт. Законът, като такъв, е добре, че е приет. И с този случай виждаме, че е важно изпълнението. Тези действия не само да бъдат осъждани, но и извършителите да си понасят наказанията”, смята външният министър Мария Габриел.

„Не е човек, а звяр, който трябва да бъде осъден по най-строгия възможен начин. С всички промени, които правим, все повече прокурори ще трябва да дават ясна отчетност за начина, по който движат тези дела”, подчерта съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.  

"Този случай, тази изключителна жестокост повдига няколко въпроса – доколко като законодателство, институции и общество сме способни да предотвратяваме подобни ситуации и колко адекватно можем да реагираме", коментира бившият правосъден министър Надежда Йорданова.