/ МВР, пресцентър
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група за незаконно превеждане на мигранти през България, Румъния и Унгария до Австрия. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
 
Участниците в групата са задържани на 14 ноември 2017 г. в София, Видин и Лом при специализирана операция на ГДБОП, ДАНС, „Гранична полиция“ и Специализираната прокуратура. Двама от задържаните са пакистанци.

акция МВР трафиканти
МВР, пресцентър

За разлика от други „каналджийски“ структури, въпросната група е организирала превеждането на мигранти не само през територията на България, но и до крайната точка на пътуването им. Това е налагало стройна организация и специализация на действията на всеки от участниците, както и наемането на трети лица.

Задържаха 8 души за трафик на хора "от граница до граница"
Двамата пакистанци са набирали желаещи да пътуват на Запад, най-вече от Турция - предимно пакистанци, афганистанци и иракчани. Членове на групата са ги посрещали на „зелена граница“ и са ги превозвали и настанявали в София, Видин и Лом.
 
Впоследствие мигрантите са били прекарвани през Дунав с лодки, наети от местни рибари. Там участници в групата, които предварително са пристигали на румънска земя, са ги посрещали с автомобилите си и са ги закарвали до границата с Унгария. След поредно нелегално преминаване през „зелена граница“, са били транспортирани по същата схема до Будапеща. Оттам, вече с коли с чужди номера, са „доставяни“ на австрийска територия.

акция МВР трафиканти
МВР, пресцентър

Трафиканти превозвали мигранти през България за до 2000 евро на човек

За достигането до крайната точка мигрантите са плащали между 4000 и 6000 евро на човек. Превеждането до Румъния е струвало от 600 до 1000 евро.
Плащането е ставало главно по арабската система за разплащане Хавала, след достигане на дадения мигрант на предварително уговореното място. Иззети са документи, според които плащането е ставало и чрез фирми за международни преводи.
 
След получаването на сумите, те са били разпределяни между участниците в групата, плащани са били и договорените „хонорари“ на наетите лодкари, шофьори и хазяи. Шофьорите по трасето до Австрия са получавали по 100 евро за мигрант, между 50 и 100 лева за човек са давани на лодкарите за плаването през Дунав.

акция МВР трафиканти
МВР, пресцентър

Осъдиха майка и дъщеря, прекарвали мигранти

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на шестима от участниците, в т.ч. на двамата пакистански граждани, е наложено прокурорско задържане до 72 часа.
 
На 16 ноември 2017 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за „Задържане под стража“ на всеки от тях. Един от участниците е в европейска държава, след задържането му предстои да му бъде предявено обвинение. На осмия участник е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 5000 лева поради тежко здравословно състояние.

акция МВР трафиканти
МВР, пресцентър