Прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура
Прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура / БГНЕС, архив
Осем души са задържани за трафик на хора, каза на брифинг прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура във връзка с разследване на организирана престъпна група, предаде „Фокус“.

Гешев уточни, че групата е извършвала трафик на хора „от граница до граница“ и е упражнявала силови действия срещу бивши нейни членове. „Имаме данни за причинени средни и тежки телесни повреди на бивши членове на тази организирана престъпна група“, отбеляза той, като допълни, че по нея се работи от септември миналата година.
 
„Към момента са задържани осем човека в три града – Перник, Видин и София. Четирима от тях са сирийци, един от които е с хуманитарен статут, а останалите четирима са българи“, поясни Иван Гешев. Той допълни, че при претърсванията са намерени и два пистолета – боен и газов, преправен на боен, както и наркотици – половин килограм марихуана.
 
„Дейността на групата най-кратко може да се опише като „пълно обслужване от граница до граница“. Емигрантите са посрещани на границата с Турция, транспортирани са до Бургас, след което до София, където са преспивали основно на територията на „Модерно предградие“. От там са транспортирани до Видин и чрез други членове на групата е осигурено напускането им на границата през река Дунав“, разказа Гешев.
 
Той допълни, че по оценки на Специализираната прокуратура и на службите на ДАНС групата е една от най-сериозните, занимаващи се с този вид дейност, които до този момент са установени на територията на България.