Задържано е огромно количество наркотици - близо 400 кг хероин на стойност около 32 млн. лв. Това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter.
 

"Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция „Митници“, които отново защитиха нашите деца! България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението", написа още Гешев.

Прокуратура

Привлечени към наказателна отговорност за пренасяне на високорискови наркотични вещества са двама мъже на 35 и 45 години. Общото тегло е 401,4 кг. Предвиденото наказание е от 10 до 15 г. затвор и от 100 до 200 хил.лв. глоба. Това съобщиха от брифинг от прокуратурата.

Прокуратура

"Установен е нелогичен интерес от страна на служител от митническо бюро - Търговище. Постигнато е максимално укриване на стоката, така че да няма разлика в килограмите, по този начин с помощта на колегите е установено участие на митнически служител в цялата схема", обясни Светослав Владимиров - главен директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване“ в Агенция "Митници“.

Прокуратура

На 7 февруари е пристигнал контейнеровоз от Дубай. Хероинът е дошъл в контейнери с битумни ролки от иранска фирма.

При проверка в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество.

Прокуратура

От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика.
 

В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, пазарните са двойно и даже тройно по-големи.

Прокуратура

ГДБОП смята, че хероинът вероятно не е предназначен за българския пазар. Към момента 35-годишният мъж и неговият съучастник са задържани за срок до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура и предстои внасяне в съда на искане за налягане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
nova.bg