/ Дарик, архив
Според СДВР Веселин Боришев е бил в нетрезво състояние
Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев е бил задържан от полицията преди началото на протеста срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев. Той е прекарал една нощ в ареста на Първо районно управление в София, съобщи медията, в която работи Боришев, като уточнява, че е бил арестуван, въпреки че се е легитимирал с журналистическа карта. След като се е явил пред Софийския районен съд, е бил освободен. Боришев обмисля да съди полицията, а адвокатът му Николай Хаджигенов коментира, че Указът за борба с дребното хулиганство се използва от полицията като наказателна мярка, въпреки че е прекалено остарял. По повод нуждата от легитимация с прескарта, Хаджигенов заяви пред Клуб Z :

"Въпреки че отбелязах, че той е един от петимата най-известни фоторепортери в страната и няма нужда да го прави. Полицаите трябва да го познават".

МВР за протестите: Притеснени сме от сигналите, получени по оперативен път

Според официалното съобщение на СДВР фоторепортерът е снимал полицаи с мобилен телефон и в нетрезво състояние, като първоначално не е показал журналистическа карта.

Минути преди 17.30 часа в деня на протеста, в района на градинката пред хотел „Рила” в София е бил задържан от служители на Първо РУ-СДВР жител на столицата, на 52 години, съобщи пресцентърът на Столичната дирекция на вътрешните работи. До задържането се е стигнало след сигнал за мъж в явно нетрезво състояние, който обижда част от служителите на реда, ангажирани с охраната на масово мероприятие, и ги снима с мобилен телефон. При опит да изяснят ситуацията в разговор с него, полицаите установили, че той е под въздействие на алкохол, продължил да снима, въпреки отправената му забележка, и отново отправил обида към тях.

При поискването на документ за самоличност, мъжът подхвърлил портфейла си на полицейския инспектор с думите „намери, каквото искаш“, уточняват от СДВР. Все пак, предоставил лична карта, установена е самоличността му, но не се е легитимирал като фоторепортер. С идването на полицейски патрул, 52-годишният столичанин е отведен в Първо РУ за съставяне на необходимите документи.

По случая е заведена преписка, която на 14 септември е докладвана в СРС с мнение за прилагане разпоредбите на Указа за борба с дребното хулиганство. Със заповед на директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев е образувана проверка за действията на полицейските служители.