Някои пациенти не могат да се отърват от симптомите на COVID-19 месеци след изписването от болница
Някои пациенти не могат да се отърват от симптомите на COVID-19 месеци след изписването от болница / iStock/Getty Images
Исландия въвежда за гражданите, пристигащи от „тъмно червени“ или „сиви“ зони, сред които е и България, 5-дневна карантина в хотел в рамките на задължителното двойно тестване, което се прави след влизане в страната. Това съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).
 
Мярката е в сила от 1 април 2021 г.
 
По информация на посолството ни в Осло, акредитирано и за Исландия, карантинните заведения ще са задължителни дори и за тези граждани, които имат адресна регистрация в Исландия.
 
В допълнение към новата мярка децата, които досега бяха освободени, както от тестване, така и от карантина, считано от 1 април 2021 г. ще подлежат на същите гранични мерки при влизането им в Исландия като възрастните.
 

Сред останалите изисквания при влизане в Исландия за български граждани са попълване на регистрационен формуляр преди пътуване, представяне на резултат от отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди отпътуване, повторен тест непосредствено при пристигане в Исландия, трети тест в края на карантинния период.
 
В категоризацията на исландските власти във връзка с разпространението на коронавируса България е „тъмно червена зона“ заедно с други европейски държави. Категоризацията, приета от исландското правителство, е публикувана тук.