/ БГНЕС
Мнението е на депутата от ДПС Хасан Адемов
Ако трябва да се регистрират по друг закон, лечебните заведения трябва да минат през фалит по Търговския закон, което означава, че някой трябва да плати задълженията им, коментира Хасан Адемов от ДПС.

Промяна в модела на политикa за здравеопазване поискаха депутати от БСП

БСП бяха предложили в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. тези пари да бъдат платени от държавата, Народното събрание не прие тази идея, добави той. Адемов обясни, че сега лечебните заведения са регистрирани по Търговския закон, защото голяма част от тях извършват търговска дейност.

По-рано днес от БСП обявиха, че започват разговори за постигане на национално съгласие за нов модел в здравеопазването. Социалистите предлагат лечебните заведения вече да не бъдат търговски дружества и да се пререгистрират по Закона за лечебните заведения, както и да се наложи забрана за лицензиране на нови частни болници.

Това, с което категорично сме съгласни, е, че трябва да има консенсус и то надпартиен по какъв модел да се развива здравеопазването оттук нататък, коментира Хасан Адемов.

Как Здравната каса подписа смъртната присъда на редица българи?

Що се отнася до мораториума за лицензиране на нови лечебни заведения, тук трябва да се справим с конституционния текст, че всеки един стопански субект в България има право на стопанска инициатива и ограничаването й едва ли е решение на въпроса и то коректно съгласно Конституцията, коментира той.

Адемов посочи, че проблемът не е, че има повече болници, и припомни позицията на ДПС, че пазарът трябва да реши този проблем, а не Народното събрание или Здравната каса. Според него големият проблем е, че всяка една болница, получила лиценз от министъра на здравеопазването, има право да сключи договор с НЗОК и трябва да се търсят решения в тази посока.

Повишават цените на клиничните пътеки през следващата година

Един финансиращ орган в лицето на НЗОК не е решение на въпроса, а проблем за решаването на всички тези въпроси, коментира още Адемов. Той посочи, че демонополизация на Касата е идея на ДПС от много години.
БТА