Вземат мерки срещу реституциите в университетските дворове
Вземат мерки срещу реституциите в университетските дворове / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Просветният министър Даниел Вълчев ще инициира законодателна инициатива, чрез която да спрат реституционните претенции в дворовете на университетите. До края на годината образователното министерство ще направи и Национален регистър на всички студентски общежития в страната.

Според просветния министър „Студентски град” се превръща в нещо, което не се харесва на мнозина. По думите му в границите на „Студентски град” реституциите трябва да спрат, да се изчисти собствеността, за да се види как ще изглежда градоустройствено този район на София. В противен случай ще продължават да изчезват парковете и площадките и между блоковете ще се появяват нови.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев се оплака, че в двора на Департамента по чуждоезиково обучение вече има реституиран имот. Главният секретар на министерството Димитър Танев посочи, че чрез Националния регистър на студентските общежития ще излязат наяве свободните места в тях и ще се проследят законно пребиваващите студенти. Сега 126 са блоковете, строени за общежития. Даниел Вълчев и проф. Илчев откриха ремонтирания блок 8 в Студентски град.

Той е строен през 1972 година и оттогава не е ремонтиран. Реконструкцията струва 3 млн. лева. Блокът разполага със соларно студио. Последните три етажи са отдадени безвъзмездно на фирмата, направила за ремонта на блока, за срок от пет години.