/ БГНЕС
България не е готова да влезе в Еврозоната и ние продължаваме да искаме свикването на референдум за приемането на еврото, това заявиха от "Възраждане" на извънреден брифинг в парламента. А повод за думите им стана анализ, който партията е поискала и получила от БНБ относно готовността на България да стане член на Еврозоната и да приеме еврото.

Костадин Костадинов уточни, че е получил само половината анализ от доклада, т.е. този, направен от БНБ, докато другата половина, съставена от експертите във финансовото министерство, не е била получен, въпреки настояването им да се сдобият и с него.

От партия обясниха още, че накратко анализът, в размер на 130 страници, казва, че българската икономика не е готова в Еврозоната.

Деян Николов от "Възраждане" изброи някои от акцентите. Той твърди, че по една от точките се казва, че българската икономика не е готова за приемане на еврото. По друга точка става ясно, че България "ще загуби възможността да противодейства на негативно влияние от налаганата от Европейската централна банка парична политика".

Николов каза, че анализът показва, че България ще намали 10 пъти задължителните минимални резерви за банките, което, по думите му, ще предизвика най-вероятно инфлация. 

"Ще чакаме да видим какво е измъдрило и ведомството на Пеканов", посочи лидерът на партията.

Костадинов обяви, че партията ще изисква изслушване на служебния министър по управление на европейските средства - Атанас Пеканов, за да обясни конкретните точки от анализа, които показват, че страната ни не трябва да влиза в Еврозоната.