Възобновява се разследването на смъртта на 15-годишната Анета Йорданова
Възобновява се разследването на смъртта на 15-годишната Анета Йорданова / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата възобнови дело за смъртта на момиче от дом за деца с увреждания
53650
Прокуратурата възобнови дело за смъртта на момиче от дом за деца с увреждания
  • Прокуратурата възобнови дело за смъртта на момиче от дом за деца с увреждания

Прокуратурата е възобновила делото за смъртта на 15-годишната Анета Йорданова от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража. Тя умира по брутален начин през 2006 г., но обвинението не намира наказателно отговорни лица за смъртта й, а делото е прекратено с решение на Върховната касационна прокуратура. Седмица след като Българският Хелзинкски комитет се закани, че ще заведе дело срещу страната в Страсбург, заместник главният прокурор Галина Тонева обяви, че действително са били допуснати прокурорски грешки на различните инстанции, които са довели до прекратяване на производството.

Трагичната смърт на умствено болната Анета идва след перфорация на стомаха, когато лекарите установяват, че тя е погълнала 25 стелки за обувки, осем парцала, три дунапренени гъби, шест чорапа, три парчета хартия и три камъка - общо около 4 килограма. Разследващите обръщат съвсем малко внимание на служителите на дома и не откриват как момичето е погълнало тези предмети. Ръководителят на отдела за престъпления свързани с малолетни към Върховната касационна прокуратура Тодорка Миндова обясни, че и нужно разследването да поеме по нов път.

„Вярно е, че могат още неща да се изяснят, както по отношение на някои действия в дома по отношение наблюдението на детето. То е било в най-тежката група, такива са данните, че е седяло в един ъгъл, имало си е свои занимания, обясни тя.

Заместник главният прокурор Галина Тонева също призна, че досега никой не се е опитал ясно да изясни как е било гледано детето в дома и как се е стигнало до попадането на парцалите в организма му. „Аз оценявам като не достатъчно професионално разследването, проведено до този момент. Не е разследвано всестранно, то е вървяло в аспекта детето е получило някакви заболявания и е откарано в болница. И проблемът как е реагирано от момента, в който е констатирано, че то има здравословен проблем”, коментира тя.  

Първият прокурор който е работил по делото и го е прекратил преди шест години е Николай Казаков, който сега е заместник окръжен прокурор на Търговище. „Аз мисля, че няма грешки, но щом така смятат началниците. Аз смятам, че разследването е проведено както трябва, произнесъл съм се и това е положението”, обясни той за работата си по това дело.

„Не мога да си спомня подробности, не ми е направило кой знае какво впечатление. Имаше разследване, назначиха необходимите експертизи. Мисля, че се установи, че няма лекарска грешка, че работниците в дома са си изпълнили задълженията”, посочи още Казаков. Когато делото бъде възобновено е възможно отново самият Казаков да се захване с работата по него - шест години по-късно.

Възобновява се разследването на смъртта на 15годишната Анета Йорданова
netinfo

Делото за смъртта на Анета ще се върне в Окръжната прокуратура в Търговище, като е вероятно то да не бъде поверено отново на прокурор Николай Казаков, защото се планира да бъде разпределено на случаен принцип. Това уточни по-късно в интервю за Дарик зам.-главният прокурор Галина Тонева. Тя очаква заведеното вече дело в съда в Страсбург от страна на Българския хелзинкски комитет по случая да бъде спряно до окончателното произнасяне на българските съдебни органи по случая.

Прокурор Тонева заяви, че на този етап не може да се говори за наказание на първия произнесъл се прокурор по делото за смъртта на Анета - трябвало да се докаже или умисъл или тежка небрежност в работата на представителя на обвинението.

Цялото интервю със зам. главният прокурор Галина Тонева слушайте във вторник в „Дарик кафе” в рубриката „МеждУредие” след новините в 9.00 ч.