Вътрешните министрите на България, Румъния и Сърбия се срещат във Видин
Вътрешните министрите на България, Румъния и Сърбия се срещат във Видин / снимкa: Sofia Photo Agency

Министрите на вътрешните работи на България, Румъния и Сърбия се събират на тристранна среща във Видин. В рамките на форума са предвидени срещи на министър Михаил Миков с колегите му от Сърбия Ивица Дачич и Румъния Дан Ника. Ще бъдат подписани две междуправителствени българо-румънски споразумения - за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество и за трансгранично полицейско сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

Темите, които ще дискутират вътрешните министри, са за улесняване на графика за изпълнение на тристранния протокол за засилено сътрудничество в борбата с трансграничната престъпност; иницииране на съвместен контактен център в Дунавския регион за улесняване на обмена на данни по отношение на граничния контрол и нелегалната миграция по река Дунав; конвенция за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа.

Тристранният формат беше договорен по време на срещата на вътрешните министри на България, Румъния и Сърбия в Белград през септември миналата година.

В програмата на външните министри са предвидени посещения на Белоградчик, пещерата Магура и строежа на Дунав мост 2.