Вътрешният министър ще определя реда и условията за лична охрана
Вътрешният министър ще определя реда и условията за лична охрана / БГНЕС, архив

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност, според които министърът на вътрешните работи трябва да определи с наредба реда и условията за извършване на лична охрана на физически лица в срок два месеца от влизането на измененията в сила.

Варна с най-много договори между физически лица и охранителни фирми

Законопроектът предвижда наредбата да обхване реда и условията за организиране на личната охрана на физически лица, да въведе минимални изисквания към охранителите и да изброи изчерпателно техните функции. Включени са и минимални изисквания за сигурност и безопасност на охраняваните субекти, включително изисквания за необходимото техническо оборудване и/или моторни превозни средства и персонал, притежаващ необходимата професионална квалификация. Това ще гарантира спазване на принципите за законност и професионализъм и ще допринесе за защита на личния живот, здравето и имуществото на гражданите, посочват в мотивите си на вносителите от ГЕРБ.

Нужна е промяна в охраната на обществения ред, категоричен е Цацаров

С приетите изменения се цели създаване на работещи механизми на взаимодействие с органите на Министерството на вътрешните работи в борбата с престъпността и опазването на обществения ред и сигурност и за осигуряване на безопасност на охраняваните субекти и осъществяване на превантивна дейност чрез анализ на причините и условията за допускани правонарушения при изпълняването й.

Според Красимир Янков от "БСП лява България" намеренията за минимални стандарти към частните охранители създават усещането за контрол, различен от сегашния, осъществяван от ведомството към частните и охранителни фирми. Ще има различни изисквания и ще има възможност за откази, което може да доведе и до елемент на корупция, натиск, посочи Янков. Той призова изпълнителната власт, която ще има ангажимент за конкретните текстовете между първо и второ четене, да бъде изключително прецизна при изготвянето им и да бъде в диалог с частните охранителни фирми.

Цацаров изпраща частните охранителни кортежи в миналото

Маноил Манев от ГЕРБ обясни, че трябва да има ясни и конкретни правила за наемане на лична охрана от частни лицензирани фирми. По думите му правилата трябва да са изготвени от професионалисти, които знаят за какво говорят и не смесват личната охрана на физически лица с криминогенната обстановка или криминални деяния.

Източник: БТА