Нужна е промяна в охраната на обществения ред, категоричен е Цацаров
Нужна е промяна в охраната на обществения ред, категоричен е Цацаров / БГНЕС, архив
Трябва промяна на охраната на обществения ред, категоричен е Цацаров
84855
Трябва промяна на охраната на обществения ред, категоричен е Цацаров
Трябва промяна на охраната на обществения ред, категоричен е Цацаров
  • Трябва промяна на охраната на обществения ред, категоричен е Цацаров
  • Трябва промяна на охраната на обществения ред, категоричен е Цацаров

Нова стратегия за справяне с битовата престъпност и охраната на обществения ред обсъдиха представители на МВР, прокуратурата и ДАНС.

Вътрешния министър Румяна Бъчварова обясни, че провеждащите се регулярно специализирани полицейски операции не давали необходимите резултати и трябвало да се мисли за нови "постоянни и систематични мерки".

"Една акция не е достатъчна. В един регион това може да се окаже ефективна мярка, в друго населено място - не. Затова трябва много добре да се работи с местните власти, нещо, за което окуражихме колегите. Не трябва да има толерантност към нито един, извършващ престъпление, независимо от това кой е той", обясни Бъчварова.

Цацаров изпраща частните охранителни кортежи в миналото

Главният прокурор Сотир Цацаров пък коментира, че целият модел на охрана на обществения ред трябва да бъде променен. Според него в малките населени места и селата трябва да има постоянно базирани служители на жандармерията, които обаче да разполагат и с разследващи функции.

Нужна е промяна в охраната на обществения ред категоричен е Цацаров
netinfo

"Проблемите не могат да бъдат решавани единично. Те могат да бъдат решавани със специализирана полицейска операция. Защото това (бел.ред. провеждани регулярно специализирани полицейски операции) някъде действа, или действа за ден-два-три, някъде въобще не действа. Според мен трябва да се промени целият модел на охрана на обществения ред. Той трябва да възприеме модела, който съществува в няколко европейски страни и в една южна наша съседка - силна полиция в градовете, силна постоянно базирана жандармерия, разпределена в малките населени места, и двете с разследващи функции", посочи обвинител номер 1.