Външно министерство: Скопие да се разграничи от поругаването на българска паметна плоча
Външно министерство: Скопие да се разграничи от поругаването на българска паметна плоча / снимка: Фейсбук

"Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви".

Това се казва в позиция на външно министерство, след като македонец се похвали със снимка в социалните мрежи как поругава българска паметна плоча.

Македонец разби българска паметна плоча

"От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове, срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство", допълва от външно министерство.