Македонец разби българска паметна плоча
Македонец разби българска паметна плоча / Личен архив

Красимир Богданов, депутат за врачанско от ПГ "Патриотичен фронт" и член на Комисията по външна политика, изпрати сигнал до външно министерство за посегателство срещу български паметник в Македония. В писмото се казва:

„Искам да ви сигнализирам за поредната груба провокация и посегателство към българската национална памет от страна на представители на БЮРМ. Както знаете, преди броени дни, на Каймакчалан беше отбелязана годишнина от Първата световна война. В памет на загиналите български войници, беше поставена паметна плоча. На 22 септември, в денят на българската независимост, лице на име Миленко Неделковски, по варварски начин разбива плочата. Същият е поставил снимки от срамното си деяние на своя Facebook профил, а някои медии в БЮРМ са отбелязали "подвига му" като патриотичен акт.

Македонец разби българска паметна плоча
netinfo

Враждебното отношение на привърженици на "македонизма", които в случая не са страна по отношение на историческите събития от Първата световна война/освен оскверняването на паметта на техните деди, сражавали се като доброволци в състава на българската армия/, показва обслужването на чужди национални стремления и интереси.

Надявам се, след сигналът ми, МВнР да предприеме съответните постъпки пред правителството на БЮРМ по установяването на истината и търсене на отговорност от извършителя на варварския акт.