Вълчев: Дисциплината в училищата трябва да се затегне
Вълчев: Дисциплината в училищата трябва да се затегне / снимка: Sofia Photo Agency

Дисциплината в училищата трябва да се затегне, заяви просветният министър Даниел Вълчев по повод зачестилите случаи на насилие сред ученици и учители. Пред Дарик Вълчев уточни, че който не спазва дисциплината, трябва да остава и след часовете в училище, а който драстично нарушава правилата, ще бъде местен в друго училище.

Според Даниел Вълчев в момента така, както се провеждат родителските срещи са напълно излишни. Сега на тези сбирки учителите просто четат оценките на децата по различните предмети – нещо, което може да бъде направено и по телефона. Родителите трябва да бъдат занимавани според Вълчев с друго:

„В колко часа се прибират вечер децата. Може да няма вечерен час, но е редно родителите заедно да обсъдят въпроса, а не моето дете да казва „него го пускат до 23.00 часа, ти защо не ме пускаш до 23:00 часа”, какви да са джобните, дали да носят мобилни телефони в училище, да ходят ли по екскурзии, къде да ходят, какво да правят. Докато има насилие по улицата, има насилие в семейството, докато не се спира на червен светофар, не очаквайте в училището всичко, от гледна точка на дисциплината, да върви”.

Как ще се затегне дисциплината в училищата?

По-ясно разписване на правата и задълженията и на учениците, и на учителите, и на родителите, и преди всичко като се подобри самата социална среда, тъй като децата не идват от луната, това са нашите деца.