Бисер Лазов
Бисер Лазов / БГНЕС
Схемите за кредитиране на мрежата от фирми и медийните стратегии на Цветан Василев бяха втората порция” показания на основния свидетел на прокуратурата по делото за източването на КТБ. Бившият счетоводител и дългогодишна дясна ръка на банкера – Бисер Лазов, продължи в хронологичен ред изложението си пред специализирания наказателен съд. Действията на Цветан Василев той за пореден път определи като предателство и абдикация от отговорност.

Гешев: Ще стане ясно как е фалирала КТБ, ако основният свидетел потвърди показанията си
 
Бисер Лазов започна разказа си пред съда още от края на 90-те години, когато за пръв път се запознал с Цветан Василев и започнал да работи за него. И в днешните си показания счетоводителят продължи да обобщава бизнеса на Василев с нарицателното „фирмата” и чрез различни ситуации от ежедневната си работа да илюстрира порочните ѝ финансови практики. Въпреки че вчера Бисер Лазов подробно разказа как преди време неколкократно виждал пред кабинета на Василев бившия премиер Иван Костов, днес запитан дали е срещал други политици, например Делян Пеевски, той категорично отрече:
 
„Никога не съм виждал в неговия кабинет или в банката Пеевски“.

Ключов свидетел на прокуратурата по делото КТБ разказва за бизнеса на Цветан Василев
 
В подробното изложение, за което Лазов си служи с предварително подготвени записки, стана дума за организацията на бизнеса на Цветан Василев и основните фигури в него, сред които особен акцент бе поставен върху дъщеря му – Радосвета.
 
Лазов определи схемата за източването на огромни финансови средства от КТБ като своеобразна „манифактура за компании”, чиято основна цел била да сключват договори за кредити с банката. Юристите на „фирмата” пък водели кореспонденция с офшорните компании и хората, които ги администрирали.
 
Счетоводителят, през чиито ръце на практика преминавали всички активи на Цветан Василев, заяви пред съда, че в моментите на чувствително увеличаване на оборотите, той спазвал принципа „да не се впечатлява от размера на сумите, а да ги води до стотинка и Василев да бъде информиран”.

Служители на Цветан Василев ставали подставени лица на фирми
 
По-нататък разказът на Лазов пред съда достигна до ключовия момент от биографията на Цветан Василев, когато той е удостоен с приза „Мистър икономика”, връчен му лично от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите на счетоводителя именно в онзи момент започват медийни атаки срещу банкера и неговата стратегия за ответна реакция чрез медиите.
 
В показанията си пред съда Лазов заяви: „Той започна да се среща с журналисти, нареждаше ми да се осигуряват суми за някои определени от тях, а за такива, с които се водеха битки, нареждаше да има суми за тяхното дискредитиране”. Според Лазов именно по този повод тогава се увеличило и финансирането на фалиралата преди време Тв 7. По думите му, определени журналисти взимали огромни хонорари, на ръка, за да изпълняват „определени задачи”. 

Дясната ръка на Цветан Василев даде показания по делото КТБ (ОБЗОР)
 
Въпреки че в разказа си пред съда Бисер Лазов все още не е достигнал моментът на затварянето на банката, пред медиите той си спомни за него като сравни критичната ситуация с библейски сюжет:
 
Това е все едно да си представите Иисус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя да обяснява, а отива някъде“.
 
Разпитът на Бисер Лазов в специализирания съд продължава през април.