Все повече деца и юноши вдигат кръвно

/ ThinkStock/Getty Images
Болести на съвремието вдигат кръвното налягане при деца и юноши
95908
Болести на съвремието вдигат кръвното налягане при деца и юноши
  • Болести на съвремието вдигат кръвното налягане при деца и юноши
Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно налягане, а причините за това са свързани както със затлъстяването и заседналия начин на живот, така и с вредните навици на подрастващите.
 
Тревожно: Диабет тип 2 все по-често се отключва при деца

Коментарът направи пред Дарик проф. Анна Кънева, която завежда Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница.
 
Здравословното хранене предпазва от почти всички болести

"Нараства броят на деца и юноши с повишено артериално налягане и това е свързано до голяма степен със затлъстяването, със заседналия начин на живот, с болестите на съвремието", отбеляза тя. Експертът напомни, че освен прехранването, липсата на адекватна физическа активност води до затлъстяване.
 
Българските тийнейджъри отличници по наркотици, алкохол и анаболи

"Цялата структура на семейството,така или иначе масово в развития свят сме надебелели и затлъстели. Все повече деца започват да приемат алкохол, вещества, които са неразрешени, тютюнопушене... Всичко това подлага сърдечносъдовата система на стрес и предизвиква артериална хипертония", каза проф. Кръстева.
 
И смартфоните водят до излишни килограми

Честотата нараства по света, нараства и у нас и трябва да започнем от много рано да се борим с артериалната хипертония, защото последствията в по-късна възраст са труднолечими, напомни експертът.
 
Наднорменото тегло се превръща в глобална епидемия

Проф. Анна Кънева допълни, че в клиниката работи много добър екип от специалисти, но има проблем с липсата на медицински сестри, което поставяло децата в риск от неблагополучия, свързани с недостига на персонал.