И смартфоните водят до излишни килограми
И смартфоните водят до излишни килограми / Thinkstock/Getty Images

Макар да смятате, че начинът ви на хранене обяснява защо дебелеете, според резултатите от ново изследване виновници могат да се окажат iPhone-ите, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на проучването от университета на Гранада, Испания, допускат, че зареждането на смартфоните в близост до леглото води до смущения в хормоналните функции, предизвикани от излъчваната от устройствата светлина. В резултат на това се трупа излишно тегло.

Светлината от зареждащите се устройства може да навреди на производството на хормона на съня мелатонин и да попречи на тялото да преработва ефикасно храната, обясняват изследователите.

Специалисти от университета на Манчестър, Великобритания, от друга страна изследват как регулирането на моделите на съня може да помогне на пациенти с диабет - заболяване, често свързвано със затлъстяването.

"В нашето натоварено съвремие недостигът на сън е сериозен проблем и често се излагаме на изкуствена светлина през нощта. Хората редовно удължават работния си ден, навлизайки във времето за сън", казва д-р Саймън Кайл от изследователския екип.

Специалистът обяснява, че синята светлина, излъчвана от смартфоните и лаптопите, предизвиква смущения в съня и съответно в метаболизма. Д-р Кайл допълва, че ако си осигурят защита срещу безсънието - пълна тъмнина през нощта, хората могат да пресъздадат обстановката за сън от прединдустриалния период и да дадат "отпор" на епидемията от затлъстяване.

Източник: БТА