/ БГНЕС
Отличията са под егидата на президента Петър Стоянов

Наградите за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ, идеята за които се роди през лятото на 2022 г. от общественици и културни дейци под егидата на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), бяха връчени в Аулата на Нов български университет (НБУ).

Церемонията се отличаваше от всички други подобни събития най-вече по това, че очите на водещите, на отличените жреци на добротата и на присъстващите в залата бяха пълни със сълзи на болка и радост от съзнанието, че добротата ще спаси света.

„От връчването на тези награди имат нужда не толкова хората, които ще ги получат. Ние като общество имаме нужда от техния пример. За да поощрим доброто. Да покажем, че помагайки на бежанците, помагаме и на нашето общество да развие инстинкт за доброта, даваме пример за базов морал на децата си“, каза президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) в емоционално приветствие.

Церемонията беше открита от председателя на настоятелството на НБУ Веселин Методиев. Той подчерта, че събития като днешното бележат големия смисъл в живота и помагат за формиране на националната ни идентичност. Посланикът на Украйна Виталий Москаленко  допълни, че добротата е част от тази идентичност на българския народ, който през осемте месеца от началото на войната в Украйна е проявил висша степен на емпатия.
 

награди
БГНЕС

Над 60 са били първоначално номинираните организации и личности за отличието за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. От тях жури с председател журналистът и общественик Владимир Йончев и членове литературният критик Митко Новков, журналистът Юлиана Методиева и проф. Димитър Вацов от Нов български университет е отсяло 30 доброволци и организации, които първи са подали ръка на бягащите от войната в Украйна. Преди да обяви имената на тези, които са определени за награда, Владимир Йончев, който бе и модераторът на церемонията, каза, че както винаги при такива събития, и сега има риск някой, заслужаващ също отличие, да е пропуснат.

Представителите на неправителствени организации и отделните доброволци, които получиха грамоти за гражданска доблест и доброта, са: фондация „Доброто“, фондация „Открито сърце“, фондация „Група шофьори- Несебър“, център „Отворени врати за Украйна“, Фондация за солидарност с бесарабските българи, фондация „Смисъл“ (Благоевград), сдружение „Отворени обятия“, Независима доброволческа мрежа (Варна), кампания „Подкрепи украинските студенти“, журналистите Калоян Константинов и Николета Атанасова (БНР), доброволците Юлий Глушев, Иван Калчев – Глиги, Данчо Нешков, Лана Петкова, Светлозара Жекова.

Номинираните са отличени на база подкрепата на бежанците и най-вече на децата сред тях, както и за помощта им към хората, продължаващи да вършат работата си в обстрелваните райони по време на военните действия в Украйна. „Те са истинските герои – тези, които останаха в Украйна, докато около тях падат бомби. Добрите дела на обикновените, анонимни хора са героизъм“, каза Иван Калчев – Глиги.  

Втора, трета и четвърта награди - пластика на Стефан Иванов, изобразяваща политналата дреха на Йордан Йовковия Серафим и грамота, в категориите „Бизнес организация“, „Личност“ и „Неформално сдружение“, бяха връчени от украинските момичета Евгения Сергеева, Олга Кусева и Таня Ташева. Пернишкото сдружение „Прегръдки за България“ получи наградата в третата категория. Доброволката Тихомира Методиева е носителят на наградата в категория „Личност“. Издателят Манол Пейков („Жанет“) получи наградата в категорията „Бизнес организация“. Пейков благодари за отличието с думите: „Аз съм само агрегатор на усилията на много хора. Те са художниците, аз съм кураторът. Те са писателите, аз съм само издателят.“ Според Пейков най-прекрасното откритие от всичко случващо се е, че българинът не е апатичен, а състрадателен и добър, "съвременниците ни се връщат към най-доброто от традициите на народа в доброволчеството, което по време на комунизма е било приглушено".

Голямата награда - пластика и грамота, беше връчена от президента Петър Стоянов на председателката на сдружение „Мати Украйна“ Улена Гоцева. „Нито една неправителствена организация не би могла да оцелее осем месеца без добротата на българина“, каза Гоцева и от своя страна връчи грамота на благодарност на журналиста Владимир Йончев, който с отдаденост и с цялото си сърце през всичките тези месеци помагаше на украинските бежанци..   

Церемонията започна с вълнуващ клип за Украйна и значението на добротата с участието на актрисата Койна Русева. Автори на сценария и режисурата на клипа са писателят Георги Господинов и режисьорът Костадин Бонев. В края на събитието беше излъчен откъс от документалния филм на журналистката Искра Ангелова "За доброто" - с различни житейски истории на украински граждани, които са намерили втори дом в нашата страна.

Всички номинирани и наградени призоваха да не прекъсва веригата на добротата, защото идващата зима ще бъде тежко изпитание за хората на Украйна. 

БТА